Начало ОБЩЕСТВО 30 000 организации в САЩ хакнати от китайски шпионин

30 000 организации в САЩ хакнати от китайски шпионин

САЩ обвиниха Китай в нови хакерски атаки срещу софтуера на имейлите от Microsoft’s Exchange. 

„Това е активно мероприятие, всички използват тези сървъри – правителството, частният сектор, академичните среди“, каза говорителят на Белия дом Джен Псаки. Съобщава се за  вероятна атака на десетки хиляди щатски организации. Пекин отрича отдавнашните обвинения на САЩ в кибер шпионаж.

Центърът за разузнаване на Microsoft приписва атаките с „висока степен на увереност“ на „спонсориран от държавата автор“, базиран в Китай, който бе наречен Hafnium. Техническият гигант заяви, че Hafnium се е опитал да открадне информация от групи като изследователи на инфекциозни болести, адвокатски кантори, висши учебни заведения и изпълнители на отбраната. Говорител на китайското правителство заяви пред агенция Ройтерс, че страната не стои зад хакването. 
Повече от 20 000 организации са компрометирани в САЩ, като много повече са засегнати по целия свят, предаде Ройтерс. Брайън Кребс, експерт в индустрията и блогър, дава по-високи стойности.
„Най-малко 30 000 организации в Съединените щати – включително значителен брой малки предприятия, градове и местни правителства – са били хакнати през последните няколко дни от необичайно агресивно китайско звено за кибершпионаж, което се фокусира върху кражба на имейли от организации жертви“, написа той в блога си.
Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом, призова собствениците на интернет мрежи да изтеглят корекциите за сигурност възможно най-скоро.