събота, 4 май 2024 г.

Папата кацна в Ирак, 10 000 агенти го пазят (видео)

Папа Франциск пристигна в Ирак на първото подобно посещение в историята на страната, въпреки влошената обстановка там и предупрежденията към него да отложи визитата.

Дни преди да кацне в Багдад при драконови мерки за сигурност, папата каза, че не може отново християните в Ирак да бъдат излъгани и той ще осъществи посещението. През 1999 г. тогавашният папа Йоан Павел Втори не успя да отиде в страната, защото в последния момент ситуацията там се влоши рязко. Франциск още днес ще се срещне с местните власти в президентския дворец в Багдад, а после ще произнесе реч по време на среща с духовни лица в католическата катедрала „Света Дева Мария Застъпница“. Там през 2010 година джихадисти от „Ал Кайда“ извършиха атентат с десетки жертви.

Премиерът на Ирак Мустафа ал Кадими посрещна Светия отец на летището. Програмата му включва знакови места за християни и мюсюлмани в цялата страна. Броят на християните в Ирак намаля от 1,4 милиона на 250 000 заради масовите репресии от страна на джихадисти в последните 20 години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html