събота, 4 май 2024 г.

Откриха нова екзопланета, на която може да има живот

Международен екип учени откри нова екзопланета, която изглежда е идеалният кандидат за притежаване на собствена атмосфера и съответно подслоняване на живот извън Слънчевата система, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Статия за изследването е публикувана в авторитетното списание „Сайънс“.

Главен автор на изследването е Трифон Трифонов. Той е български изследовател от Института по астрономия „Макс Планк“.

„Изследвахме 350 звезди червени джуджета, като търсехме признаци за малки планети„, обяснява пред АФП Трифонов.

„Нашата крайна цел е да открием биологични маркери в атмосферата на екзопланетите, тоест на признаци на живот на планети, подобни на Земята„, изтъква пред АФП друг автор – Хосе Кабайеро. Той е астроном от Астробиологичния център на Испания.

През последните 25 години бяха открити около 4000 екзопланети. Но те бяха предимно големи газови или ледени гиганти. Астрономите от пет континента са се фокусирали върху онези от тях, които са с размерите на Земята. Така се натъкнали на Gliese 486 b . Тя е с около 30 процента по-голяма от Земята, но е 2,8 пъти по-тежка. Отстои от нас „само“ на 26 светлинни години, което я прави третата най-близка екзопланета, открита по транзитния метод.

За да бъде идентифицирана, учените използвали два различни метода – промяната на осветеността, когато екзопланетата преминава пред звездата си, и по радиалната й скорост, която отчита колебанията на звездата под въздействието на гравитацията на планетата.

И тъй като Gliese е много близка до своето слънце, тя извършва пълна обиколка около него за по-малко от ден и половина. А звездата Gliese 486 e много ярка. Комбинацията от тези два фактора дадоха възможност на учените да се сдобият с много данни и да изучат космическия обект с най-голяма точност.

Трифон Трифонов изтъква, че заради близостта на екзопланетата до своята звезда, температурата там е много висока – около 430 градуса по Целзий. Тя е осеяна с вулкани и реки от лава и поради тази причина не е обитаема. Но след като тази „прегрята“ планета разполага със своя атмосфера, всички останали, които са по-отдалечени и с подобни характеристики, също ще имат своя атмосфера. И съответно да са с много по-големи шансове да са обитаеми. Но подобни планети са много по-трудни за откриване, тъй като са доста отдалечени от звездите си.

По думите на Трифон Трифонов Gliese 486 b може да се превърне в „Розетския камък“ на атмосферните изследвания на скалистите екзопланети. Той очаква с нетърпение изстрелването на космическия телескоп „Джеймс Уеб“, което е предвидено за тази година. Чрез орбиталната обсерватория ще може да се даде отговор до три години дали тази екзопланета разполага със сигурност със собствена атмосфера. И да се определи точния й състав.

„Може би след едно или две десетилетия ние ще можем да открием следи от живот при някоя от близначките на Gliese 486 b“, мечтае Хосе Кабайеро.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html