събота, 4 май 2024 г.

Президентът Радев: Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място свято (видео)

Президентът Румен Радев очаквано се изкачи на Шипка и произнесе слово пред хилядите българи, дошли на върха за честванията на националния празник, въпреки забраните на здравните власти и отмяната на официалното тържество от община Габрово. В словото си държавният глава се обърна към дошлите на празника: „Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си. С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация. Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне“.

„Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място свято, Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и воините на руския император Александър II – нашият Освободител“, добави президентът. По-рано на върха бе и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж обичайно се организират честванията на Шипка. Тя след това участва и в отбелязването на 3-ти март в град Габрово.

Последните 100 стъпала до Паметника на Свободата бяха изпълнени от хора с развети трибагреници, дошли от различни краища на страната. Част от множеството скандираше по-рано името на президента. Чуха се и възгласи „оставка“, предаде БНР.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html