Начало БЪЛГАРИЯ Братът на Брендо изкарал курс за водач на кораб

Братът на Брендо изкарал курс за водач на кораб

Симо Карайчев (вляво) съпровожда Брендо в Съдебната палата преди наркокралят да изчезне безследно

 

Братът на кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо е минал обучение за капитан на плавателен съд и това е направило впечатление на службите за сигурност, разкрива седмичникът „Галерия“ в най-новия си брой.

Симо Карайчев е кандидатствал за правоспособност пред Изпълнителна агенция „Морска администрация“ като капитан на кораб до 40 бруто тона. Това е малък плавателен съд, но в случая става дума за луксозна яхта.

Карайчев е минал курсовете преди около година, когато Брендо вече беше обявен за издирване в Интерпол заради присъди за наркотрафик в Италия и Румъния, както и за пране на пари от дрога в България. Според съда в Италия Евелин Банев е бил мозък, основен организатор и финансист на канал за транспорт на кокаин по море от Южна Америка към Европа. Дрогата се товари там на кораби, а след това в открити води се претоварвала на яхти и малки кораби, които акостират по бреговете на Испания.

Точно заради това курсът на брат му Симо е следен изкъсо от разследващите институции у нас. Той дори нямал собствена яхта. Оттогава обаче Симо Карайчев не е хващан в крачка за престъпни дейности, свързани с Брендо и с трафик на забранени от закона вещества. Няколко пъти излизал с яхтата фирма в Черно море от пристанище, близо до хотела на Брендо в Лозенец, но винаги се връщал. Въпреки това всяка крачка на Карайчев се следи изкъсо, уверява източникът ни.

Брендо е с 13 години по-голям от Симо Карайчев. Двамата са братя от различни бащи. Баткото вкарва в легалния бизнес по-малкия още като младеж. Според присъдата на Евелин Банев от българския съд – и в незаконния. Двамата бяха окончателно осъдени през май 2018 година за пране на пари от наркотрафик. По същото дело бяха оправдани съпругата на Брендо Моника и сестра й Десислава, вдовица на разстреляния през 2005 г. Константин Дишлиев. Симо Карайчев обаче е осъден на 3 години условно. Не е лежал в затвора и не е съден в чужбина, както брат си, който избяга.

Разследването срещу Брендо и членовете на семейството му, сред които Симо Карайчев, започна през 2007 година. Според доказателствата Брендо е бил част от канал за дрога от 2002 до 2005 година. Парите, които е печелил, са влизали в банка в Швейцария. Преди два месеца прокуратурата там обяви, че ще съди банката, защото не е съдействала на разследването за пране на пари. След това милионите са прехвърляни в офшорки, а с тях са купувани имоти, включително и в България. Част от тази схема е бил и брат му Симо, който вече е капитан на плавателен съд.

Заради това дело у нас Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров иска да запорира в полза на държавата имущество на Брендо и фамилията му за 22 милиона лева.