събота, 4 май 2024 г.

Розамунда Пайк отне „Златния глобус“ от Мария Бакалова

Джилиън Андерсън

Продължението на филма „Борат“ бе обявено за най-добрата комедия, а Саша Барън Коен – за най-добрия актьор, но Розамунд Пайк бе избрана пред Мария Бакалова за най-добра актриса в същата категория. Това е една от новините от нощта на наградите на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд. Златните глобуси бяха връчени за 78-и път в необичайна церемония миналата нощ. С тях се открива сезонът на наградите в киното, което преживява един от най-критичните си моменти заради пандемията и невъзможността филмите да се прожектират и снимат. За най-добра драма асоциацията обяви „Номадленд“, а Хлоуи Жао получи статуетката за същия филм, но като най-добър режисьор. Починалият миналата година Чадуик Боузман стана най-добрият актьор за ролята си в Ma Rainey’s Black Bottom. Андра Дей взе наградата при актрисите за ролята си в The United States vs Billie Holiday. При поддържащите роли Даниел Калууя бе отличен за играта си в Judas and the Black Messiah, а Джоди Фостър – в The Mauritanian.  В кинокатегориите Аарън Зоркин бе обявен за най-добър сценарист – на The Trial of the Chicago 7, а Minari – за най-добър чуждоезичен филм.

Отличия събраха и някои от телевизионните филми и сериали, за които се говореше през миналата година – The Queen’s Gambit и особено The Crown, който дори имаше 4 актриси, номинирани в две категории за една и съща награда. The Crown събра 4 златни глобуса – за най-добра драма, най-добра актриса (Ема Корин), най-добър актьор (Джош О’Конър), най-добра актриса в поддържаща роля (Джилиън Андерсън).

Дори номинацията за „Златен глобус“ се смята в гилдията на кинотворците за особено отличие, включително защото се смята, че асоциацията на чуждестранните журналисти често е по-разкрепостена от академията, връчваща оскарите. Мария Бакалова е първата българска актриса, номинирана за наградата, и то във водеща категория, наречена „мюзикъл или комедия“ за големия екран. Статуетки се връчват и за телевизионна продукция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html