сряда, 1 май 2024 г.

Шефът на плуването: Не сме мишки, ще си понесем отговорността

Допинг скандалът в плуването е „тежка провокация“ и дори „саботаж“, смятат от ръководството на Българската федерация по плувни спортове. Председателят ѝ Георги Аврамчев заяви, че ще иска всички състезатели в националния отбор да минат допинг проверка, както и да бъдат изследвани всички препарати, които се дават на плувците. Той изтъкна, че никой от федерацията и в националния отбор никога не е давал на спортистите забранени вещества. Но добави, че ако проверките покажат вина във федерацията, ще си поеме отговорността.

Трима национали – Здравко Баблаков, Светлозар Николов или Благой Панайотов, дадоха положителни проби за анабола станозолол. Впоследствие се получи остра реакция срещу треньора на националния отбор Кристиян Минковски, доктора Любомир Петров и федерацията, в която се включиха и бивши национали.

Аврамчев каза, че вярва и на тримата плувци, и на щаба на националния отбор. „Не сме мишки и ако сме виновни, ще си понесем отговорността. Това за мен е тежка провокация, саботаж бих казал. Искаме заедно да намерим виновника“, добави Аврамчев. Той повтори, че няма как да влияе върху резултатите от допинг проверки, нито да крие състезатели.

Според друг от говорилите представители на федерацията – Герчо Кандиларов, това е „удар върху цялата система на българския спорт“. „Говори се за оставки, за затвор – вие вече ни осъдихте. Ако сме виновни, ще си понесем вината. А ако не – всеки ще си понесе последствията. Корабът на плуването доста се разклати. От 20 години няма плувец от националния отбор, хванат с допинг. Ако аз съм такъв факир, който може да манипулира допинг проби, аз съм някакъв международен господ”, шефът на централа Аврамчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html