сряда, 1 май 2024 г.

ЕС и НАТО търсят по-голяма съгласуваност със „Стратегически компас“

Сигурността и отбраната бе основната тема през втория ден от онлайн срещата на лидерите от ЕС, в която участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност. Това се посочва в приетото изявление след срещата, в която участва и премиерът Бойко Борисов.

Евролидерите и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха т.нар. „Стратегически компас“. Разработването на документа започна през 2020 г., като целта му е да внесе по-голяма съгласуваност в отделните инициативи в областта на сигурността и отбраната.

Държавните и правителствените ръководители настояват за по-добро съгласуване на отговора на хибридните заплахи, включително на дезинформацията. Те отбелязват необходимостта от подобряване на възможностите за движение на военни сили на територията на Европа.

Премиерът Борисов изтъкна, че по линия на сигурността и отбраната трябва да продължи утвърждаването на интересите и ценностите на ЕС, което ще подпомогне неговата устойчивост и готовност за ефективно справяне с всички заплахи и предизвикателства. „Убедени сме и се надяваме, че с новата американска администрация ще продължим да работим още по-добре в контекста на евроатлантическите ни отношения и да задълбочим сътрудничеството ни“, добави  Борисов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html