Начало БЪЛГАРИЯ Двама бивши шефове от ГДБОП на съд за подкупи от наркодилъри

Двама бивши шефове от ГДБОП на съд за подкупи от наркодилъри

Специализираната прокуратура предаде на съд двама бивши ръководни служители в ГДБОП за получаване на подкупи от наркоразпространители срещу протекции на престъпната им дейност, съобщиха от държавното обвинение.

На подсъдимата скамейка ще седнат бившия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и бившия началник сектор в същия отдел Кирил Ванков.

Според обвинението от началото на 2017 г. до 25.06.2020 г. в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, участвали в организирана престъпна група за получаване на подкупи от лица и групи за разпространение на наркотици – обект на наблюдение от отдела, в който служат.

Подкупите варирали от 20 000 до 50 000 месечно. Парите били „хонорар“ за протекции. Така се спъвали разработки на отдела срещу дадената наркогрупа.

Обвинен и предаден на съд за участие в групата е и Д.Т. в качеството му на посредник на на антимафиотите. Той се свързвал с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители, събирал подкупи.

Цветан Панков беше арестуван 25.06.2020 в момента на получаване на подкуп. По-късно бяха задържани и останалите.

Към момента бившият началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП е с мярка за неотклонение „домашен арест“. Мерките за процесуална принуда на другите двама участници в групата са „гаранция в пари“.

Двамата полицаи бяха уволнени в началото на тази година.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.