Начало БЪЛГАРИЯ Попът протестър Дионисий се натиска за депутат при Слави

Попът протестър Дионисий се натиска за депутат при Слави

Скандалният поп беше всеки ден на площада по време на протестите през лятото

Попът Дионисий може да влезе в листите на „Има такъв народ“, научи вестник „Галерия“ от редиците на протестиращите. Скандалният и твърде разкрепостен свещеник с червеното расо, който има забрана да служи, е редовен гост в студията на партийната телевизия на Слави Трифонов. Няколко пъти е бил на гости на гологлавия шоумен и на двигателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който води собствено публицистично предаване.

Архимандрит Дионисий е известен като Зарята заради пироефектите, които пусна от храм-паметника „Св. Александър Невски“ навръх Великден през 2016 година. Той беше председател на катедралата, но след скандала с пироефектите и таксата за вход го изгониха. След това му забраниха да служи и срещу него има църковно наказателно дело.

От началото на протестите през лятото Дионисий всеки ден е на площада. В началото беше близък с Отровното трио и държеше речи от тяхната трибуна. Когато Бабикян и Хаджигенов се оттеглиха от площада, Дионисий остана с амбициите да е лидер на недоволните. И до днес той се води протестиращ, но около него се събират едва десетина души.

„Слави Трифонов има нужда от лица на протеста, за да го припознаят като алтернатива и като част от общественото недоволство. Близостта на Дионисий с хората му от телевизията и партията не е случайна. Може да имаме нов Фори Светулката в българската политика“, казва запознат с разговорите на площада за влизане в политиката.

Псевдонимът Фори Светулката е на бившия депутат от СДС в 36-ото народно събрание Христофор Събев. Той е свещеник и известен дисидент от времето на комунизма, който успя да влезе в политиката и във Великото народно събрание благодарение на протести в началото на 90-те. След това обаче е отлъчен от Църквата като разколник. Днес се кичи с титлата митрополит Сердикийски Христофор от алтернативна църква. Наследникът му Дионисий също ще последва съдбата му, твърдят близки до църковните среди.