Начало ЛИЧНОСТИ Преди 212 години се ражда Чарлз Дарвин

Преди 212 години се ражда Чарлз Дарвин

На 12 февруари светът отбелязва Международния ден на Дарвин, известен още като Ден на еволюцията. Той е посветен на рождения ден /12 февруари 1809 / на Чарлз Робърт Дарвин – английски учен и естественик, живял през XIX век.

Той пръв осъзнава и описва как всички видове са еволюирали в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор.

Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност и лаиците още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес през 30-те години на XX век. Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид, тя представлява фундаментът на биологията, давайки единно логично обяснение на биоразнообразието.

Семейство Дарвин имат десет деца. Две от тях умират невръстни, а смъртта на десетгодишната Ани Дарвин има съкрушителен ефект върху родителите ѝ. Чарлз Дарвин е отдаден и изключително грижлив баща. Всеки път, когато някое дете се разболее, Дарвин изпада в страхове, че това може да се дължи на наследени слабости поради близкородственото кръстосване от близката родствена връзка (първи братовчеди) със съпругата му Ема Уеджууд. Той засяга този въпрос в научните си трудове, като го сравнява с по-благоприятния случай на кръстосване между много далечнородствени индивиди.

Страховете на Дарвин до голяма степен се оправдават – освен преждевременната смърт на три от децата му, други три – Уилям, Хенриета и Леонард – остават бездетни. Елизабет остава стара мома. Джордж, Франсис и Хорацио за сметка на това имат съответно четири, две и три деца. Тримата имат и забележителна професионална кариера – стават членове на Кралското научно дружество, съответно като астроном, ботаник и строителен инженер. Леонард прави кариера като военен, политик, икономист и е научен наставник на брилянтния статистик и еволюционен биолог Роналд Фишер.

На 12 февруари се отбелязва също и Денят на Червената ръка. Той се празнува от 2002 г. и е посветен в помощ на децата от държавите с военни конфликти. Според конвенцията на ООН за защита на детските права, от 12 февруари 2002 година военната злоупотреба с деца е забранена. Общата цел на глобалната кампания е впечатлителният брой от червени ръце и изисквания да накара отговорните лица в организациите да започнат да действат.