Начало СПОРТ България завърши квалификациите за Евробаскет 2021 със загуба

България завърши квалификациите за Евробаскет 2021 със загуба

Женският национален отбор завърши със загуба квалификациите за Евробаскет 2021. Българките не успяха да се преборят с по-ръстовия отбор на Гърция и загубиха с 55:73 в словенската столица Любляна. Така нашите останаха на трето място в класирането на Група „А“.

Словения спечели групата и се класира за европейското първенство това лято в Испания и Франция. Изразителната победа класира гъркините сред най-добрите втори отбори и ги прати на финалите на Стария континент.

След слаба първа четвърт момичетата, водени от Стефан Михайлов, успяха да наваксат малко до почивката и се оттеглиха с 4 точки пасив.

Второто полувреме обаче не се разви по план. Слабата стрелба не позволи на българките да се борят за победата в мача и така те отстъпиха второто място, за което им трябваше задължителна победа с поне 7 точки. Дори и да я бяха постигнали нашите отново няше да играят на финалите. Още след приключването на повечето мачовете от останалите групи по-рано днес стана ясно, че България няма шанс да е сред петте най-добри втори отбора, които също ще получават квота за европейското.

Христина Иванова бе най-резултатна в нашия отбор с 13 точки, като добави и 13 борби. С 12 се отличи Димана Георгиева.

Целият отбор обаче имаше много слаб ден в стрелбата и вкара едва 33% от опитите си от игра. Преимуществото на гъркините под кошовете си пролича и в това, че те овладяха 42 срещу 35 борби за българките.