Начало БЪЛГАРИЯ Скандално предложение на Фандъкова разгневи архитектите

Скандално предложение на Фандъкова разгневи архитектите

Браншовите организации на архитектите и инженерите се обединиха в искането президентът Румен Радев да наложи вето на „скандалните промени“ в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Техен вносител е Министерският съвет по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, а разработването им е от екипа на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Промените бяха приети от Народното събрание на 27 януари. С промените общините се освобождават от своето задължение да прилагат регулацията и да отчуждават частните имоти (върху които минават улици), както и да благоустрояват с улици и тротоари около новите сгради. Така общините ще прехвърлят тази отговорност на собствениците на имотите и на строителните предприемачи, разтълкува промените в ЗУТ арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България. Промените са от полза на общините, които не си вършат работата, една от които е столична община.

„Там, където общините не работят, те се опитват работата им да бъде свършена от други хора, които нито имат тези права, нито задължения за това. С тези поправки в ЗУТ уж се търси решение на проблемите, а всъщност се цели да се разтоварят общините от основните им задължения“, посочи проф. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите. Заради тези промени в закона ще се повиши цената на строителството и това ще се усети до една-две години, прогнозира арх. Милков.

В София новото строителство е обременено в най-горните етажи, които се дострояват и надстрояват допълнително с тераси, остъкляват се и гледката е „прекрасна“. Именно срещу това се борим и искаме да запазим член 24, ал.3 от ЗУТ, подчерта той. Приетите нови алинеи 4 и 5 в този член обаче го обезсмисляли. ЗУТ няма нужда от такива кърпежи, които обслужват определени интереси, а от цялостна ревизия и балансиране между частния и публичния интерес, защото този закон не работи и постоянно се прехвърлят проблемите от болната глава на здравата, смята Булев.

Спорните текстове в проекта за изменение на ЗУТ са били прокарани в последния момент – между първо и второ четене, без обществено обсъждане, без оценка на въздействието. Това се посочва в обща декларация, подписана и от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, от Съюза на ландшафните архитекти, от Асоциацията на архитектите и инженерите консултанти, от КАБ и САБ.

Искането за налагане на вето от президента не е продиктувано от политически интереси, подчерта арх. Милков. Позицията на браншовите организации е била изпратена на министър-председателя и на председателя на Народното събрание, но отговор не е бил получен, посочи той. Ако президентът не подкрепи искането на архитектите, те са готови да отнесат въпроса до европейските институции.

„Столичната община не бяга от ангажимента си да развива инфраструктурата и да облагородява средата в града. Но не мислим, че софиянци трябва да понасят допълнителна финансова тежест , за да догонват амбициите на строителните предприемачи. Столичната община ще продължи да отчуждава терени за улици и публична инфраструктура според възможностите на бюджета“, се заявява в позицията. В проектобюджета на Столичната община за 2021 г. са заделени общо 8 млн. лева за отчуждаване. Само за район „Лозенец“ ще са необходими милиони левове за изкупуване на частни имоти, върху които минават улици, според кмета на района Константин Павлов от „Демократична България“.