понеделник, 29 април 2024 г.

Навални – борецът срещу „черната мизерия“ в Русия

Десетки арестувани в Москва по време на изслушването на Алексей Навални в съда
Вероника Дорман, в. „Либерасион“

„Аз не съм лош човек“. Това е простият и ефикасен девиз на Алексей Навални. А също и основното му оръжие в схватката му с управляващите в Русия. От килията в Москва, където е задържан от завръщането си в родината на 17 януари, Навални продължава да насърчава привържениците си чрез своя интернет сайт: „Един цар, поставен от банда с пагони, се обръща към народ от 150 милиона и им казва: законът, това сме ние. Обявяваме за незаконно всичко, което ние не харесваме. И ще изпратим в затворите всички, които се изправят срещу нас“. Каузата на Навални е да се бори срещу президента на Русия, който той смята за узурпатор.

Филмът „Дворецът на Путин“ събра над 100 милиона гледания в YouTube и успя да изкара на улиците десетки хиляди хора в над 120 градове в цяла Русия. След дълги дни на неразбираемо отлагане на коментар, Кремъл все пак намери решение- огромният замък на брега на Черно море бил апарт-хотел на стар партньор по джудо на Путин, бизнесмена Аркадий Ротенберг. Същият е идентифициран от Навални в скандалния филм като „един от портфейлите на президента“.

Граждански националист

44-годишният опозиционер не пада от небето в политиката. Съзряването му съпътства налагането на путинизма в Русия. Роден през 1976 г. близо до Москва, Алексей израства в последното десетилетие на съществуването на СССР. Баща му Анатоли, тогава офицер от Съветската армия и майка му Людмила, икономист, през 90-те години на 20-ти век отварят малка фабрика. На 24 години, след като завършва право и финанси, Навални става част от социаллибералната партия „Яблоко“, докато непознатият на широката публика Владимир Путин вече е популяризиран за държавен лидер. Въпреки че новият режим методично ограничава свободата на словото чрез слагане на ръка върху основните медии, Навални организира дебати, за да мобилизира поколението, което не познава комунизма и предпочита философията на консуматорството пред политиката. През първото десетилетие на новия век властта направи всичко, за да отблъсне талантливите млади хора от политиката, имаше репресивни мерки срещу независимите движения, много корупция. На този фон Навални се открояваше в тълпата като млад политик, независим и решителен. Това е мнението на професорът по икономика Сергей Гуриев от престижния парижки Институт по политически науки, известен като Sciences-Po.

Между 2004 и 2007 г. Алексей Навални е начело на регионалните структури на „Яблоко“, но партията се маргинализира и изпада от Думата.В крайна сметка тази партия го изхвърля от редиците си заради уклона му към нацонализма. Самият той се определя като „граждански националист“. Съвсем скоро основа на дейността му става борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. Като миноритарен акционер в гиганти като Транснефт, Газпром, Роснефт, той показва на обществото как дребните вложители получават минимални суми, в полза на операции с огромни потоци от средства, за които има съмнения, че се насочват към обкръжението на Владимир Путин. Паралелно той поставя основите на това, което се превръща по-късно в неговия Фонд за борба срещу корупцията. Напредва със събиране на средства винаги по една и съща рецепта – интересни проекти, развити през съвсем конкретни и опростени интернет сайтове, използвайки високите технологии и създавайки ясни брандове. Това е мнението на опозиционера Димитрий Гудков, тръгнал в политиката по същото време като Навални.

2011 г. става дебютна за Навални като адвокат-блогър, който повежда решителна битка срещу режима в Кремъл. Призовава да не се гласува за партията на Путин „Единна Русия“, огласява манипулации с вот, призовава тълпата към поход срещу седалището на Централната избирателна комисия в Москва след обяваване на резултатите от изборите на 5 декември през същата година. Тогава за пръв път той е арестуван и разпитавн и остава 15 дни зад решетките. И така започва сезонът 2012, когато Владимир Путин влиза за трети мандат в Кремъл. Талантлив оратор, винаги на сцената, Навални омайва и вдъхновява тълпата, която в продължение на месеци протестира в центъра на Москва срещу Путин и управлението му. Така Алексей става първият политик, насочил се директно срещу президента. В парламента се чуват опозиционни гласове, но те винаги са срещу партията и никога конкретно срещу Владимир Путин.

Обръщане решително наляво

През 2013 г., въпреки тоталното затъмнение в медиите за неговата личност и факта, че Кремъл подължава да се държи все едно Навални не съществува, той стига до 5 на сто одобрение в националните допитвания, което е огромен пробив. Обявява, че ще се кандидатира за президент, за да промени живота в страната, за да спрат хората да живеят в „черна мизерия“, а „нормално, както в европейските страни“. Обещава, че един ден Путин и приближените му ще отидат в затвора. На местните избори в Москва, въпреки фалшификациите, Навални печели 27,24 % от гласовете срещу тогавашния кмет Сергей Собянин и стига до втори тур. За да го неутрализират, властите увеличават съдебните дела. Навални обаче обявява кандидатурата си за президент за вота през 2018 г. и създава свои бюра във всички големи градове, събира средства, мобилизира доброволци. Обръща се решително наляво в реториката, настоява, че борбата трябва да е срещу бедността и неравенството.

През март 2017 г. Алексей Навални мобилизира значителни маси от хора в протест срещу разкрития за богатствата на премиера Дмитрий Медведев. От Москва до Владивосток десетки хиляди излизат на улицата, между които много ученици и студенти, като така се разрушава мита, че младите хора са или про-путинистки настроени, или са аполитични. Като резултат опозиционерът прекарва 60 дни в затвора и отпада от надпреварата за президент. И оттогава винаги е обект на някакво ново обвинение. Европейският съд по правата на човека ще осъди Русия за политическо преследване. Което не попречи на руската служба по затворите да го обвини през декември 2020 г. в нарушаване на условната му присъда, докато той се възстановяваше от опит да бъде отровен с газа Новичок, в акция, организирана от Федералната служба за сигурност. Алексей няма да се откаже от войната, която е обявил на Путин. Той има амбиции да поведе всички руснаци, той е популист в добрия смисъл на думата, смята още Гудков. Вече 6 милиона души следват Навални в канала му в  YouTube. Заедно със съпругата му Юлия те отдавна са готови да направят жертвите, които изисква каузата им.

Със съкращения

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html