събота, 4 май 2024 г.

Германия готова да купи руска и китайска ваксина

Германия е готова да използва руска и китайска ваксина, ако е безопасна — стана ясно от изказване на  министъра на здравеопазването на страната Йенс Шпан. Той не вижда пречки за това, решаващият фактор е приемът на тези лекарства в съответствие със законодателството на ЕС, каза Шпан в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, публикувано в неделя, 31 януари. „Ако ваксината е безопасна и ефективна, независимо в коя държава е произведена, тогава тя, разбира се, може да помогне в борбата срещу пандемията“, увери министърът.

В Германия през последното денонощия смъртните случаи от COVID-19 са се увеличили с 399 до общо 56 945, а броят на заразените – с 11 192 – до 2 216 000, съобщи институтът „Робърт Кох“. Средните седмични нива на инфектираните продължават бавно да намаляват. Общият процент в страната на 30 януари е спаднал от 90,9 на 90,2 случая на 100 хиляди жители през последните седем дни. Целта на ограничителните мерки е да се намали този показател да падне до по-малко от 50.

В САЩ протестиращите прекъснаха работата на центъра на стадион „Доджър“ в Лос Анджелис, съобщи АФП, позовавайки се на американски медии. Няколко десетки хора с табели, настояващи за край на карантинните мерки и популяризиращи конспиративни теории и теории срещу ваксинацията, се събраха на входа на един от най-големите центрове в САЩ. „Изглежда, че има само около 30 протестиращи. Не е ясно защо са затворили цялото съоръжение“, пише в „Туитър“ един от неговите потребители.

Длъжностни лица затвориха мястото за близо час, съобщиха американски медии, позовавайки се на служители на пожарната. Пристигащите за поставяне на ваксина трябваше да изчакат в колите си. Инцидентът представлява само последното предизвикателство за разпространението на ваксината в САЩ, където са регистрирани най-много случаи на заразяване, както и смъртни случаи в света от Ковид-19.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html