събота, 4 май 2024 г.

Тръмп към републиканците: без мен адът ще дойде за вас

 

Доналд Тръмп напусна Белия дом, но съвсем не се е отказал от лидерството в Републиканската партия и вече се цели в победата й на следващите избори през 2022 г. Ако искат да си върнат мнозинството в Камарата на представителите, съпартийците му няма как да минат без него, пише в анализ Би Би Си. Ако искате победа в Камарата през ноември 2022 г., имате  нужда от мен на ваша страна. Защото, ако не го сторите, адът ще дойде за вас. Това е прочитът на първото изявление на предишния президент след загубата на поста, написано в трето лице единствено число, но достатъчно ясно показващо намеренията му.

Спекулациите по темата започнаха след среща на Тръмп в резиденцията му в Палм Бийч, Флорида, с основния му съперник за трона в партията – лидерът  на републиканците в Долната камара Кевин Маккарти. „Двамата обсъдиха много теми, включително и спечелването на мнозинството в Конгреса през ноември 2022 г. Популярността на президента Тръмп никога не е била по-голяма от днес“, се казва в разпространеното след срещата комюнике.

В същото време конгресмените от партията му се разграничиха рязко от случилото се на 6 януари на Капитол Хил, когато привърженици на Доналд Тръмп атакуваха Конгреса.  „Отговорността е на президента и той веднага трябва да отстрани привържениците си, които създадоха този сценарий“, коментира тогава Маккарти. Това е много смело, но без предишния президент на този етап лидерът  на малцинството в Долната камара е слаб и веднага след това обяви, че Тръмп не може да бъде бламиран, коментира иронично Би Би Си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html