събота, 4 май 2024 г.

Европа притиска Astra Zeneca за ваксините, Novavaks обяви 89% ефикасност на нейната

Европейската комисия реагира остро в петък по повод сигналите за забавяне на  доставките на ваксина срещу Ковид 19, които идват от компанията AstraZeneca. „Договорът съдържа обвързващи поръчки, което означава задължение за изпълнение“, категорична бе ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. За да  има пълна прозрачност, договорът с AstraZeneca ще бъде публикуван до края на деня в петък. Фон дер Лайен добави, че договорът е кристално  ясен и в него няма клаузи за определен ред за доставки на ваксините. Спорът възникна след като AstraZeneca, която си партнира с университета в Оксфорд при разработването на ваксината, съобщи, че ще намали доставките през първото тримесечие поради производствени проблеми в белгийска фабрика.

Европейски представители заявиха, че това означава, че ЕС ще получи 31 милиона дози през периода, или с 60% по-малко от първоначално договореното. Според главния изпълнителен директор на „АстраЗенека“ Паскал Сорио договорът на ЕС се основава на клауза за „най-добри усилия“ и не ангажира компанията с конкретен график за доставки.

Междувременно  американската фармацевтична компания Novavaks съобщи, че нейната ваксина е над  89% ефикасна срещу коронавируса, включително срещу новия щам, който се разпространява във Великобритания. Половината от тестваните случаи дават положителен резултат именно срещу този вариант на болестта. Това са първите данни за  ваксина, които конкретно  засягат новия щам на Ковид, коментира Би Би Си. Американският препарат обаче ще бъде приоритетно разпространяван в САЩ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html