Начало СВЕТЪТ Байдън дава по 2000 долара на всеки американец заради пандемията

Байдън дава по 2000 долара на всеки американец заради пандемията

Един от обещаните приоритети на администрацията на президента Байдън е да изпрати на всеки американец чек за 2000 долара, като помощ в разгара на пандемията и последиците от нея. И това като добавка към вече обещаните през декември 2020 г. от Конгреса чекове от 600 долара за гражданите на САЩ, страна, засегната в огромна степен от заразата на Ковид 19. В началото Байдън не е бил възторжен от това доста солено обещание, разказва „Либерасион“. Но, след като то става твърде популярно сред общественото мнение, бъдещият президент скланя да бъде облечено в закон, ако той спечели вота. Така проектът за „златния чек“ ще се гласува съвсем скоро в Сената, където вече има мнозинство на демократите и няма да бъде проблем обещанието да стане реалност.

Икономистите не приветстват раздаването на 2000 долара на калпак обаче, тъй като бедните би трябвало да получат повече от богатите, поради по-големите последици, които търпят от кризата с коронавируса – безработица, фалиране на бизнеси, поскъпване на цената на живота. Наистина и самият закон предвижда, че 10 процента от американците – най-богатите, няма да получат безвъзмездния държавен бонус. В същото време се подготвя драстично нарастване на данъците, за да има кой да плаща чековете по 2000 долара за всеки. И тъй като това ще бъдат пари главно за потребление, надуването на инфлацията е неизбежно и няма как да бъде спазено изискването на Федералния резерв за таван на инфлацията от 2%.

Но пък – обещанието всеки американец да получи по 2000 долара е ясно, лесно разбираемо за всеки, бързо вдига доверието – какво повече може да иска един нов президент?