събота, 4 май 2024 г.

100 милиона случая на коронавирус в света, на 7,7 секунди се заразява човек

САЩ са най-засегнатата страна от коронавируса

Ройтерс

Близо 1.3% от световното население вече е било заразено с коронавирус. така жертвите на заразата надхвърлят 2,1 милиона души.  Според статистиката от началото на годината един човек се заразява средно на 7.7 секунди, а около 668 хил. случая са регистрирани на ден в същия период . Смъртността в световен мащаб е около 2.15%.

Най-потърпевшите държави са САЩ, Индия, Бразилия, и Великобритания, които съставляват повече от половината случаи сочат анализите на Ройтерс. Заразените в САЩ са 25 милиона, което е 25% от всички случаи при само 4% от световната популация. Около 56 държави са започнали ваксинация, като са администрирани около 64 милиона ваксини. Най-много ваксинации на глава от населението са направени в Израел, като там 29% от хората са ваксинирани с поне една доза.

Най-силно засегнатият регион – Европа, в момента съобщава за милион нови инфекции на всеки 4 дни и отчита близо 30 милиона болни от началото на пандемията.
Във вторник Великобритания достигна 100 000 жертви. В Източна Европа случаите са 10% от всички такива в световен мащаб. В Индия, страната с втория най-голям брой случаи, са ваксинирали над 1 милион души в рамките на една седмица след започване на кампанията за ваксинация. Китай, където вирусът се появи първо, е изправен пред най-лошата си вълна от случаи от март миналата година.

Докато по-богатите нации се надпреварват с масови кампании за ваксинация, Африка все още се опитва да си осигури необходимите предпазни средства. Същевременно там нараства загрижеността относно по-инфекциозните варианти на вируса, идентифицирани за първи път в Южна Африка и Великобритания.

Южноафриканският вариант, известен още като 501Y.V2, е с 50% по-заразен и е открит в поне 20 страни. Според данните на Ройтерс, африканските държави имат близо 3,5 заразени и над 85 000 смъртни случая.

Австралия и Нова Зеландия са се справили по-добре от повечето други развити икономики по време на пандемията чрез бързо затваряне на граници, строга хотелска карантина за пътници и широко тестване и социално дистанциране. „Вирусът е под контрол тук, в Австралия, но искаме да пуснем ваксината“, посочи австралийският финансов министър Джош Фриденберг на пресконференция в неделя.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html