събота, 4 май 2024 г.

Борбата на Навални с Кремъл е неравна

Тълпи от демонстранти, които пренебрегват забраната за събиране на обществени места и палките на полицията в различни градове на Русия. От килията си в затвора опозиционерът Алексей Навални постигна целта си, но борбата му с Кремъл се очертава дълга, неравна и най-вече много рискована, пише в коментара си Антоан Ламброскини от „Франс прес“. Най-големият критик на президента Владимир Путин, който беше затворен на 17 януари, веднага след завръщането си в Русия и след 5-те месеца възстановяване от предполагаемо отравяне, може да се похвали, че е постигнал успех.

Освен с хилядите демонстранти, които се събират в негова подкрепа, той може да се похвали, че е събрал над 85 милиона гледания в Youtube за по-малко от седмица с обвинението си към Путин, че си е построил луксозен дворец край морето. Наложи се Кремъл, който най-често нарича опозиционера Навални „блогър, от когото никой не се интересува“, да дава обяснения по телевизията.

Протестното движение обаче никак не е безобидно с наближаването на изборите за новите депутати в Държавната дума през септември, на които Алексей Навални иска да повлияе, насърчен от губещата популярност управляваща партия „Единна Русия“.

Без еуфория

Един от стратезите на движението на Навални, Леонид Волков, определи протестите през уикенда като исторически и обеща нови прояви още в края на тази седмица, въпреки че още не е отправен конкретен призив. Според политолога от московския център „Карнеги“ Алексей Колесников може да се очаква, че демонстрациите ще продължат, както беше по време на голямото протестно движение през 2011-2012 г. Още повече че масовостта като брой на участниците и на населените места, където се състояха протестите, очевидно е „резултат от завръщането на Навални и от филма му за двореца на Путин“. Анализаторът обаче предупреждава да не се изпада в еуфория. Режимът разполага с големи ресурси да осигури оцеляването си, включително безразличието на по-голямата част от населението, каза той.

Руската съдебна машина вече се задейства. На съботните протести бяха арестувани над 3 500 души, което е рекорд според специализираната неправителствена организация „ОВД-Инфо“. От Владивосток до Санкт Петербург, през Урал и Москва започнаха наказателни преследвания за насилие срещу полицаи, нарушаване на обществения ред и повреждане на имущество. За всички тези нарушения наказанието е затвор. Канонадата от снежни топки по московските сили за борба с безредиците (ОМОН) може да струва скъпо на онези, които са хвърляли, ако тази постъпка бъде окачествена като агресия.

„Политическа педофилия“

Алексей Навални пък може още на 2 февруари да бъде осъден на няколко години затвор по обвинение, че е нарушил условията си за съдебен контрол като се е лекувал в чужбина след предполагаемото си отравяне. Въпреки че замина за Германия в кома и с личното разрешение на Владимир Путин. Срещу него се води и разследване за измама, за която наказанието е до 10 години затвор, а на 5 февруари го чака дело за клевета. Тъй като мобилизацията на протестиращите се извършва до голяма степен онлайн, властите увеличават натиска и над платформите, начело с „ТикТок“, която е много популярна сред тийнейджърите.

Влиятелният Следствен комитет, който е натоварен с приоритетните дела, започна разследване за „подстрекаване на непълнолетни и малолетни към участие в незаконни действия с опасност за живота им“. Националната телевизия, контролирана от Кремъл, не остава по-назад, особено в неделното политическо предаване „Вести недели“.

Навални изгражда пропагандата си по такъв начин, че сред привържениците му се срещат много тийнейджъри и деца, отправи критики водещият Дмитрий Кисельов, който е архитект на държавната медийна машина и обект на западни санкции. Той дори нарече Навални и неговите сподвижници „политически педофили“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html