събота, 4 май 2024 г.

Археолози проучват най-голямата пещ за строителна керамика в България

Продължава проучването на откритата в Силистра римска пещ на 1500 години. Това съобщи за БНР проф. Георги Атанасов от Регионалния исторически музей в Силистра, който е и ръководител на археологическата група работила на терена.

Припомняме, че пещта бе намерена при изкопни дейности по проект на Общината за строеж на социални жилища. Комисия от Министерство на културата е разпоредила археолозите да продължат проучването в рамките на сервитута.

Пещта е ползвана за изпичане на тухли. Съоръжението е отлично запазено и е било строено от изключителни майстори. Десетки кубици дърва са загрявали в големи огнища пещта до 900 градуса. Технологията не се e различавала особено от днешния начин за производство на тухли.

Проучването е било изключително трудно. Повече от десет дни археолозите са пробивали, разчиствали с тесли, за да установят, че са попаднали на пещ за строителна керамика. Направен е бил преглед на изследванията на пещите в България.

Проф. Георги Атанасов уточни, че „разкрита и документирана беше пещ за строителна керамика… Тази пещ, първото, което впечатлява е, че е добре запазена. Оказа се, че това е най-голямата открита пещ за строителна керамика в България на този етап“.

Пещта е на две нива и на два етажа, като долното ниво са двете горивни камери, в които е пален огънят, в който се затопля скарата.

„Скарата има площ около 15 квадратни метра. Тя е доста голяма, долните горивни камери са изградени от тухли, чрез сводести конструкции, а горната камара – от кирпичи“, допълни Кристиян Михайлов, заместник-ръководител на екипа археолози.

Проф. Атанасов допълни: „Горивните камери са дълги над 4 метра и са високи около 1,20 метра. На дъното беше проследен около 10-сантиметров пласт от въглени и пепел от последното ползване на пещта“.

В непосредствена близост преди години са открити римски гробници и пещи както за тухли, така и за съдове, но с много по-малки размери. До новооткритата пещ археолозите са регистрирали и зърнохранилища от османския период на града. Голяма е вероятността под другата част на терена за строителство да излезе друго древно свидетелство за живота и бита на населението отпреди 15 века.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html