събота, 4 май 2024 г.

Сблъсъци в Нидерландия и протести срещу ограниченията

Нидерландската полиция влезе в сблъсъци в Амстердам и в Айндховен с протестиращи срещу локдауна, наложен в страната. В столицата полицията използва водно оръдие, за да разпръсне участниците в забранена демонстрация на централен площад на града, около който са разположени редица музеи. В Айндховен властите използваха водно оръдие и сълзотворен газ срещу множество от стотици протестиращи, сред които имаше и поддръжници на антиимигрантското движение ПЕГИДА.

По време на демонстрациите са били арестувани поне 30 души. В нидерландското рибарско селище Урк избухнаха безредици заради полицейския час, наложен от властите в опит да се овладее разпространението на по-заразния вариант на коронавируса. Опожарен бе център за тестване за коронавирус.

Полицията съобщи, че над 3 600 души в цялата страна са били глобени за неспазване на полицейския час, а 25 са били арестувани за нарушаването му или заради проявено насилие. Нарушителите се глобяват 95 евро.

Вечерният час обхваща времето от 21.00 до 04.30 ч. Тогава хората могат да се движат из улиците само в извънредни случаи. Тези, които отиват на работа или се връщат, трябва да носят специално разрешение, подписано от работодателя. Вечерният час е въведен в страната за пръв път от Втората световна война.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html