събота, 4 май 2024 г.

Пробив: Започват да принтират кости с живи клетки

Учени от австралийския град Сидни разработиха нова технология за 3-D печат, която позволява на хирурзите да създават фрагменти от кости с живи клетки за възстановяване на костната структура, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Агенцията цитира съобщение на пресслужбата на университета в Нов Южен Уелс. По нейни данни, използвайки триизмерен принтер и специални мастила, изготвени на основата на фосфат на калция, специалистите са разработили нова технология – керамичен биопечат в клетъчни суспензии.

„Успяхме да получим материал, приготвен при стайна температура, използващ живи клетки. Това е уникална технология на производство на структури, които с висока точност имитират костната тъкан, пригодна за използване в клинични условия“, заянви Иман Рухани, един от авторите на разработката.

Инженери разработиха аерогел за извличане на вода от въздуха

Според учените използването на живи клетки за 3-D печата не изисква особени лабораторни условия и използването на токсични химикали.

„Можем да произвеждаме сухия материал, който в клинични условия се промива и към него се добавят живите клетки. Полученото вещество може да запълни празнотите в костите и то се вгражда в живата структура“, каза професор Кристофър Килиън, също част от екипа.

Новата технология може да има широко приложение – от възстановяването на зъби до пълната реконструкция на костни структури.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html