събота, 4 май 2024 г.

Изследователи разкриха морска звезда на 480 милиона години

Находката е открита и описана още през 2017 г., но откритието бе официално публикувано едва на 20 януари 2021 г.

Учени откриха в Мароко фосили на морска звезда на възраст около 480 милиона години, пише сп. „Байолъджи Летърс“, предава БТА.

Според изследователите от университета на Кеймбридж това не само е най-древната известна морска звезда, но е и липсващата еволюционна връзка между съвременните морски лилии и техните предци.

Учените са попаднали на находката в шисти в планинската верига Антиатлас на границата с територията на Сахара. Тя датира от времето на събитие през периода ордовик, когато за кратък период от време на Земята се появяват разнообразни видове и родове.

Най-древната морска звезда е получила наименованието Cantabrigiaster fezouataensis. В изкопаемия образец все още може да се различи странната структура на тялото с лъчи, покрити с игли и канали.

Учените обясняват, че при Cantabrigiaster fezouataensis липсват около 60 процента от характеристиките на тялото на съвременните морски звезди. Според изследователите древното създание прилича повече на хибрид между морска звезда и морска лилия.

Отлично запазените вкаменелости ще позволят на палеонтолозите да задълбочат познанията си върху еволюцията на морските звезди и появата на морските лилии.

Морските звезди са клас животни от тип Иглокожи . Обитават дъното на всички океани, от екватора до полярните области и от приливната зона до дълбочина 6 000 m под повърхността. Класът включва около 1500 съвременни вида, класифицирани в 7 разреда. Морската звезда има пет лъча и се движи с тяхна помощ. Ако се откъсне лъч, на негово място израства нов.

Кожата на морската звезда е много твърда, покрита е с миниатюрни издатини като иглички, които са съставени от калциев карбонат. Морската звезда има няколко хиляди миниатюрни крачета, с които ходи по дъното. Тя ги използва също така, за да получава през тях въздух, а освен това с тяхна помощ успява да хваща плячката си.

Храносмилателната система на морската звезда е много интересна. Над устата, която е разположена в центъра на корема, има две стомашни джобчета. От горното джобче излизат десет храносмилателни пипалца. Долното джобче има способността да се обръща наопаки, като обвива храната и частично я смила.

Морската звезда е хищник, който се храни с мекотели, червеи, миди, стриди, планктон, дребни безгръбначни, понякога и с морски таралежи.

Морската звезда живее над 20 години, но са срещани екземпляри, които са на над 35 години. Някои видове морска звезда имат способността при опасност да изхвърлят настрани всичките си лъчи и по този начин да дезориентират хищника, който ги напада. След това всички лъчи на морската звезда отново израстват.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html