събота, 4 май 2024 г.

Лидер на партията на Цветанов разследван за раздадени под масата 200 000 лева

Цветан Цветанов учредява партия „Републиканци за България“ - bTV Новините

Един от най-доверените хора на Цветан Цветанов и бивш кмет на Благоевград от ГЕРБ Атанас Камбитов в скоро време ще се сдобие с ново разследване от страна на прокуратурата и евентуално съд. Агенцията за държавна финансова инспекция е подготвила доклад, в който се посочват финансови измами с публични средства от страна на Камбитов от времето, когато е бил градоначалник на Благоевград. Става дума за раздадени над 200 000 лева като премии на служители на общинско дружество, както и очевиден конфликт на интереси. Дружеството е раздало хонорари в размер на десетки хиляди лева на служители, които са посочвани от самия Камбитов. Освен допълнителните плащания по граждански договори и разходи от десетки хиляди за скъпа електронна техника, АКФ установи и съмнения за сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки от страна на общинското дружество.

Проверката е след сигнал на съперника на Камбитов за кметския стол Румен Томов, както и от една неправителствена организация. Общата сума на възнагражденията е 221 000 лева от общинския бюджет. Парите са дошли по европейски програми за саниране, които стартираха още по времето, когато Цветан Цветанов бе на ръководни длъжности, както в държавата, така и в ГЕРБ.

В момента Атанас Камбитов е сред лидерите на новата партия на Цветанов – „Републиканци за България“. Той напусна ГЕРБ веднага след позорната загуба на изборите в Благоевград през 2019 година. Твърди се, че още тогава сигналите за корупционните практики на Камбитов са били внесени в прокуратурата, но действия срещу него няма. Той бе отстранен от поста кмет на Благоевград, след като се установи, че за известен период от време едновременно е бил и кмет, и собственик на фирма.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html