събота, 4 май 2024 г.

Ще отпаднат ли визите за Америка при Джо Байдън?

Технически проблем блокира издаването на американски визи | manager.bg

Анна Георгиева

Ще премахне ли САЩ най-накрая визите за българи, се питат нашите сънародници след президентските избори в Америка и встъпването в Белия дом на Джо Байдън? Според посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев, България е изпълнила почти всички критерии за отпадането на визите.

„Партньорство между нашите страни е много важно и от гледна точка на програмата за безвизови пътувания. Ние считаме, че България изпълнява всички критерии. Единственият, който към този момент не се изпълнява, е процентът на отказаните визи, те трябва да паднат до 3%. Тенденцията обаче е положителна. Преди години беше почти 18%, за 2019 г. е 9.75%”, заяви Стойчев в интервю за Нова Тв.  „Факт е, че от много години България не представлява риск за САЩ. Добър пример е Канада, която премахна визите за българи. Силно се надявам визовият режим да отпадне при новия президент”, каза още посланикът ни.

България е една от петте страни в Европейския съюз, която все още няма програма за безвизово пътуване до САЩ. Останалите четири са: Румъния, Полша, Кипър и Хърватска. В края на 2019 година досегашният президент Доналд Тръмп даде надежди, че визите могат да паднат на среща с българския премиер Бойко Борисов. Вместо това, няколко месеца по-късно Тръмп спря издаването на нови работни визи, заради пандемията от коронавирус.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html