Начало БЪЛГАРИЯ Забраняват обикновените маски, били безполезни срещу новия щам

Забраняват обикновените маски, били безполезни срещу новия щам

България може да забрани обикновените текстилни маски против коронавирус, става ясно от последните рестриктивни мерки в Западна и Централна Европа. Причината е, че те са напълно безполезни срещу новия щам на коронавируса, който върлува в Англия и е заплаха за континенталната част на Европа. Обикновените предпазни маски ще трябва да бъдат заменени с т.нар. FFP2. Този тип маски се различава по–качеството – много по–здрави са, предпазват по–голяма част около устата. Те се използват от хирурзите по време на операции. Проблемът е, че са около 6 пъти по–скъпи и също могат да се използват само веднъж.

Германия вече забрани носенето на обикновени маски в обществения транспорт и магазините в цялата страна, след като Бавария първа предприе този ход заради силно заразните нови варианти на коронавируса. Вместо тях трябва да се използват FFP2, произвеждан в Китай като KN95, а в САЩ – N95. Австрия се подготвя за същото решение, а в понеделник медицинският съвет препоръча да не се носят ушити вкъщи маски от подръчен текстил заради недостатъчната защита от новите варианти на вируса. „Понеже нямаме нови оръжия срещу тях, единственото е да подобрим наличните“, каза пред обществената телевизия Даниел Камю от съвета. Франция препоръчва на лекарите, на хора със симптоми на коронавирусното заболяване, на контактували с тях и на тези над 60 години да носят от по–здравите маски.

България все още не е приела решение по отношение на маските, но ако заразата продължи да върлува в Западна и Централна Европа, неминуемо ще се стигне и до него, смятат експерти у нас. Опасенията, че новият щам ще прескочи границите, ни са съвсем реални. За такъв развой на нещата говори и здравният министър Костадин Ангелов, който е твърд противник на пълното разхлабване на мерките от 1 февруари.