събота, 4 май 2024 г.

Заради пандемията драстично намаляха екзекуциите в Саудитска Арабия

Екзекуциите на осъдени на смърт в Саудитска Арабия са намалели рязко миналата година, съобщи Саудитската комисия за правата на човека, цитирана от Франс прес, предава БТА.
Агенцията отбелязва, че кралството отдавна е критикувано за броя на екзекуциите, който е сред най-високите в света, и за непрозрачната си съдебна система.
Комисията съобщи, че е регистрирала 27 екзекуции в Саудитска Арабия през 2020 г., което е спад от 85 процента спрямо предишната година. Това отчасти се дължи на мораториума върху изпълнението на смъртни присъди за свързани с наркотици престъпления.
По данни на „Амнести интернешънъл“ Саудитска Арабия е екзекутирала през 2019 г. рекордните 184 човека.
Друга неправителствена организация – „Риприйв“, съобщи вчера, че в кралството през 2020 г. са били изпълнени смъртните присъди на 25 души – най-ниският брой, откакто тя е започнала да води статистика през 2013 г. В същото време тази НПО предупреди, че броят на екзекутираните в Саудитска Арабия може да нарасне тази година.
„Риприйв“ допусна, че спадът през 2020 г. може да се обясни отчасти с епидемията от новия коронавирус. Екзекуциите в Саудитска Арабия са се увеличили през последното тримесечие на 2020 г., като само през декември са екзекутирани една трета от общия брой за годината.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html