Начало НА ФОКУС Отнеха на Беларус световното първенство по хокей на лед

Отнеха на Беларус световното първенство по хокей на лед

Беларус няма да бъде домакин на световното първенсво по хокей на лед през тази година, съобщиха от световната федерация. „Това е неизбежен акт, след като страната не може да реши въпросите за безопасността на спортистите и запалянковците“, се казва в официалното изявление на организацията. Решението е било взето след края на процедурата по оценяване на процесите в Беларус след президентските избори, допълват от IIHF.
Световното първенство по хокей на лед трябваше да се проведе едновременно в Беларус и Латвия от 21 май до 9 юни. В момента шефовете на световния хокей обмислят коя държава да замести Беларус при домакинството. „Натискът върху нас дойде най-вече от Германия и Швеция. Също така и спонсорите обявиха, че ще прекратят договорите си, ако първенството все пак се проведе в Минск“, каза източник от федерацията, цитиран от ТАСС.
„Това е голяма победа за нас срещу режима на Лукашенко. Не е редно престъпници да организират такъв голям спортен форум“, коментира Светлана Тихановская, бивш кандидат-президент на Беларус. След изборите за президент в страната, опозицията организира мащабни протести, които продължават и до днес. В арестите лежат хиляди противници на управлението на Александър Лукашенко, който се обяви за победител на вота с над 80 % от гласовете.