Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ Китай под заплаха от нов взрив на коронавирус, строи се нова болница

Китай под заплаха от нов взрив на коронавирус, строи се нова болница

Работници на Китайската железница от вчера (нощта на сряда/четвъртък) започнаха спешно изграждането на нова полева болница в Шицзяжуан (11 млн. население), столицата на провинция Хъбей в Северен Китай, където Короначумата отново се развихри. Площта й ще бъде 330 декара и над 3 000 болнични стаи (всяка с 18 квадратни метра площ), съобщи Синхуа. Работи се денонощно.
.
Вчера на съвещание вицепремиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Сун Чунлан призова за непрекъснати усилия за предотвратяване и контрол на епидемията от COVID-19 през зимата и пролетта, за да се овладее многократно нарастване на заболеваемостта.
В обръщение към участниците в видеоконференцията, проведена в Пекин от Съвместния механизъм за превенция и контрол на Държавния съвет на Китайската народна република, Сун Чунлан заяви, че като цяло епидемиологичната ситуация в Китай в момента е под контрол, но задачата за превенция и контрол остава трудна и сложна, понеже наскоро на много места в страната се появиха нови центрове за масово заразяване.
.
Според Сун Чунлан е необходимо да се поддържа 24-часова система за управление на превенцията и контрола, за да се намали рискът от втори скок на заболяването. Тя също така подчерта, че приоритет трябва да се даде на епидемиологичния контрол в селските райони.
„Здравните служби в селските райони, частните клиники и аптеки трябва да съобщават за треска и други подозрителни случаи в рамките на два часа“, нареди тя, призовавайки за строг контрол и временно отменяйки всички масови събития.
.
Китайските власти, които от юли мин. т. масово ваксинират, решиха да включат в кампанията и хората над 60 години. Ваксинацията продължава в ключовите отрасли и групи: външна търговия, погранични власти, хран.вкусова промишленост, здравеопазване, обществен транспорт.
Неофициално се счита, че ваксинацията на номенклатурата на Китайската компартия и държавния елит вече е приключила.
До вчера новозаразените в Китай според официалните данни са 4 474. 22 милиона души в някои градове и райони (вкл. части от Пекин) са под карантина и със забрана да напускат домовете си.