събота, 4 май 2024 г.

Еманюел Макрон към Реджеп Ердоган: Да се помирим!

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е съобщил, че френският президент Еманюел Макрон е изпратил писмо до президента Реджеп Тайип Ердоган в стремеж за подобряване на обтегнатите двустранни отношения, посочва в.“Хюриет дейли нюз“, цитиран от БТА.

Чавушоглу е казал това пред репортери на връщане от посещението си в Пакистан късно вчера. Той е уточнил, че писмото на Макрон е в отговор на новогодишно поздравление, изпратено от Ердоган.

В писмото президентът Макрон изтъква важността на Турция за Европа и желанието си за развитие на позитивни отношения с Турция, както и да се срещне с нашия президент в предстоящия период. Това е много позитивно писмо, е отбелязал Чавушоглу. Той е добавил, че Ердоган е приветствал писмото и се е съгласил да се срещне с Макрон. Първоначална среща може да се състои чрез видеоконференция, е посочил Чавушоглу.

Отношенията между Турция и Франция се обтегнаха силно през 2020 г. Турция има разногласия с Франция по отношение на политиките за Сирия, Либия и Нагорни Карабах. Публикуването на карикатури на пророка Мохамед във Франция също предизвика недоволството на Анкара. Париж оглави и усилията в ЕС за налагане на санкции на Турция заради сондажните й дейности в Източното Средиземноморие. Чавушоглу съобщи по-рано този месец, че се е споразумял с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан да работят по пътна карта за нормализиране на отношенията.

Разбира се този процес /на помирение/ ще има позитивно отражение върху нашите двустранни отношения, отношенията с ЕС и регионалните проблеми, е посочил Чавушогу пред репортерите.

Същевременно на 21 и 22 януари Чавушоглу ще бъде на посещение в Брюксел, по време на което ще има срещи с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, посочва в.“Хюриет дейли нюз“. Тези срещи ще подготвят посещението в Анкара по-късно този месец на Мишел и Фон дер Лайен, по време на което те ще се срещнат с президента Ердоган, отбелязва вестникът.

Чавушоглу е съобщил, че един от въпросите, които ще обсъжда в Брюксел, е подновяване на споразумението за миграцията между Турция и ЕС от 2016 г. Той е изтъкнал, че Борел още не е отговорил на предложенията на Анкара за нов вариант на споразумението. Чавушоглу е изтъкнал, че актуализиране на споразумението ще бъде една от конкретните стъпки, които Анкара трябва да предприеме с ЕС.
Чавушоглу е посочил, че ще обсъди с Борел и турските предложения за свикване на международна конференция за Източнто Средиземноморие, която да включва крайбрежните страни и страните, чиито компании участват в дейности за проучвания за въглеводороди в района.

Чавушоглу се е спрял и на предстоящото подновяване на 25 януари в Истанбул на проучвателните разговори между Турция и Гърция след близо петгодишно прекъсване. Той е посочил, че това ще бъде 61 кръг разговори до момента. Чавушоглу е отбелязал, че на тези преговори няма да се обсъжда само въпросът за разграничаване на морските зони, както настоява Атина. Би било безсмислено да се открои само един проблем и да се дискутира, когато други спорни въпроси могат да създават риск за отношенията, е посочил Чавушоглу. Той е казал, че на преговорите ще се обсъждат всички най-нови развития, военни стъпки, навигационни телекси /Навтекс/ и други въпроси. Той добавил обаче, че ако гръцката страна заявява, че не иска да обсъжда тези въпроси, тогава проучвателните разговори няма да имат смисъл.

Що се отнася до отношенията между Турция и САЩ след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари, Чавушоглу е изтъкнал, че Анкара ще положи искрени усилия за подобряване на отношенията. Очакваме същия подход и от администрацията на Байдън, е посочил турският външен министър. Ние знаем какви са нашите проблеми и знаем какви стъпки можем да предприемем, е казал Чавушоглу. Той е посочил по-конкретно, че Анкара ще поднови предложението си за създаване на смесена комисия за преодоляване на техническите безпокойства на САЩ във връзка с купените от Анкара руски зенитно-ракетни системи С-400.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html