събота, 4 май 2024 г.

Как успяхме да спрем без блокади втората вълна от COVID-19

Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средна заболяемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души, каза пред БНТ председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно „но“. Ако е утвърдена ваксината на „Астра Зенека“. Първата пратка от нея би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с „Пфайзер“, от която очакваме минимум 60 000 дози до средата на февруари. „Модерна“ горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Така че много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането – здравните работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране. В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група например, паралелно да се ваксинират при достатъчен брой ваксини с хората от втора група, уточни Мутафчийски.

Според него няма никакъв субективен елемент в броя на ваксините, които са в България и никой не ги поръчва. Те са определени със строг регламент, като квотата за България е 1.55%. Европейската комисия е заложила много на ваксината „АстраЗенека“, защото тя е евтина, лесно се произвежда и много лесно се съхранява.

По думите му, доверието към ваксините срещу коронавируса нараства, а ситуацията в страната е доста по-лека в сравнение с декември. Успехът в други европейски страни не е такъв, защото не са спрени децата от училище. Именно това е помогнало за намаляване на заболеваемостта у нас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html