събота, 4 май 2024 г.

Блокирането на Тръмп в социалните мрежи е „ядрен взрив в киберпространството“

Решението на американските технологични гиганти да блокират окончателно профилите на американския президент Доналд Тръмп може да има ужасни последици за демократичните ценности, на които уж Америка държи. Това е официалната позиция на руското външно министерство, което беше разгласено от говорителя Мария Захарова.

Стъпката, предприета от частни американски компании за забрана на профилите на все още действащия държавен глава, може да се сравни с ядрена експлозия в киберпространството, написа Захарова на страницата си във Facebook. Според нея големите страхове са породени „не от непосредствените последици, а от  дългосрочните такива“.

Това беше удар по демократичните ценности, на които Западът държи, написа Захарова. Този ход едновременно осигури устойчив аргумент както на привържениците на строгата цензура, така и на онези, които се застъпват за пълната киберанархия в тъмната част на мрежата.

Прессекретарят на руското външно министерство отбеляза, че забраната вече е довела до преструктуриране на медийния пазар и до една от най-големите „цифрови миграции“. Руското приложение Telegram вече се е превърнало в едно от най-популярните приложения в Америка, тъй като хората все повече изоставят Facebook и Twitter, особено, след като бяха блокирани профилите на Тръмп.

Захарова изрази и някои притеснения относно текущото състояние на регулаторния механизъм на американското медийно поле, което според нея се е превърнало в „див синтез“ на „хаотични“ решения, лобиране и заплахи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html