събота, 4 май 2024 г.

120 години трамвай в София

На 1 януари (по стар стил) 1901 г. тръгват първите трамваи в столицата. Те са се движели по шест маршрута, на един релсов път, дълъг общо 25 км, с коловози за разминаване на някои от възловите места. На крайните спирки ватманите трябвало да сменят кабините и да обръщат ролковия токоприемник, защото мотрисите нямали обръщателни колела. Те били 25 на брой и били докарани от Белгия. Някои били нови, други – вече използвани в брюкселския градски транспорт, но ремонтирани. Към тях имало и 14 ремаркета – първа и втора класа. Тогава е построено и депото на бул. „Княгиня Мария Луиза“.

Първият трамвай в София, снимка: интернет

Жителите на града посрещат първите трамваи като чудо. Вестник от онова време описва събитието така: „Вчера столичните жители бяха зрители на едно ново за тях явление на всемирния прогрес – първият трамвай проряза почти цялата Витошка улица. Грамадното множество се любуваше на приятната гледка от бързината на трамвая и от светлите искри под колелата му и на жицата отгоре. Трамваят върви бързо, без друсане, осветява се електрически и има изящна мебелировка“.

Сегашните столични квартали „Княжево“, „Павлово“, „Красно село“ и „Подуяне“ по онова време са просто села в околностите на столицата. С построяването на релсовия път и пускането на мотрисите обаче, те се превръщат в първите и засега единствените в историята ни села с трамвай.

През 1908 г. София получава за пръв път шест големи четириосни мотриси. Столичани започват да наричат тези машини галено „цепелините“. Три от тях са унищожени при бомбардировките през 1944 г., но другите остават на вярна служба чак до 1976 г.

Този стар трамвай може често да се види по улиците в София по различни празнични поводи. Снимка: Булфото

Между 1924-а и 1931 г. са доставени над 70 мотриси и 40 ремаркета към тях от различни европейски производители, сред които световни марки като „Сименс“ и МАН.  През 1936 г.  започва производството на български мотриси. Първите шест са взаимствани от стар модел на „Сименс“, но са с удължен кош и увеличена мощност на двигателите. По време на Втората световна война трамваите са само българско производство.

През 1951 г. се появяват модерните за времето си мотриси „Република“. След това Трамвайният завод-София пуска два нови модела трамваи – „Комсомолец“ през 1959 г. и „Космонавт“ през 1961 г. От средата на 60-те години започва производството на серия с нова концепция под марката „София“. От базовия модел по-късно се появяват „София-70“ и „София-100“, които са посветени на 100-годишнината от обявяване на София за столица.

В чест на 13-вековния юбилей на България излиза модела „България 1300“. Той е в производство до 1991 г.

Междувременно е възстановен и вносът на трамвайни мотриси от чужбина – предимно от чешките заводи „Татра“. Мотриси пак с тази марка, но предимно втора употреба, започват да попълват трамвайния парк на София през 1995 г. Влизат и трийсетина използвани германски мотриси и ремаркета. Перманентният внос продължава и през следващото десетилетие до наши дни.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html