събота, 4 май 2024 г.

Президентът си прави кампания с консултациите за изборите

Консултациите при президента нямат никакъв друг смисъл, освен да се води някакъв вид кампания, свързана с неговата личност, с правомощията му и значимостта му в политическия процес. Само първият ден на консултациите Румен Радев се занимаваше със съществото на проблема, смята политологът и член на ЦИК Димитър Димитров. След разговорите тогава стана ясно, че няма как да бъде направена достатъчно достоверна прогноза какво може да се случи след 60 дни.

Отговорността на президента е да посочи дата за изборите, всякакви консултации не могат да имат каквото и да е отношение към проблема по същество, заяви пред БНР Димитров. По думите на политолога недоверието към изборния процес се обяснява с огромната протестна вълна, която се разви през лятото. Българският изборен процес е един от най-откритите, а това е видно от протоколите на страницата на ЦИК.

Единствено Васил Божков не беше поканен от Румен Радев

Според Димитров предложението за провеждане на изборите в два дни изисква особен вид съгласие от партиите и специални мерки, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с изборните урни през времето между двата дни на вота.

Гласуването в COVID-19 отделенията може да стане като персоналът, който всеки ден влиза при пациентите, изпълни ролята на изборна комисия. Какво сложно има?“, попита Димитров. При гласуването на карантинираните граждани, според него, ще трябва да се намеси РЗИ, която да даде информация, и тези хора да бъдат посетени от секционна комисия, която работи с подвижна урнаЗа да има обаче гласуване по пощата е необходимо предварително да е бил направен регистър на избирателите, в който всеки да присъства с изборния си адрес, на който да контактува с изборната администрация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html