събота, 4 май 2024 г.

БЗНС против избори под юмрука на Радев и автомата на Копейкин

БЗНС апелира следващите избори да не бъдат проведени под юмрука на Радев и автомата на Копейкин, написа във Фейсбук лидерът на партията и бивш министър на отбраната в кабинета „Борисов-2“ Николай Ненчев.

БЗНС е възмутен от официалната консултация на Румен Радев с Костадин Костадинов – лидер на антидемократичната партия „Възраждане“, чието учредяване по законно установения ред е поставено под съмнение, а СГС даде ход на делото за заличаване на регистрацията й. Това е уронване на престижа на институцията и провокация към легитимния правов ред в държавата.

БЗНС пита какви са сходните виждания на Румен Радев и Костадин Костадинов за българската политика и общество? Вероятно ги обединява проруската им роля в налагане на интересите на Кремъл в България, в ЕС и в НАТО. Вижданията им относно опасността от пандемията в началото на годината също съвпадаха. Тогава и двамата заявиха публично, че ковид не е опасен. Р. Радев от вр. Шипка оспори противоепидемичните мерки, а КК заяви, че те са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“.

Допустимо ли е българският президент да се консултира за съдбата и здравето на нацията с човек, чиято партия оповести публично за своя главна цел излизането на България от НАТО и от ЕС и завръщането й под руски имперски контрол? Какъв съвет очаква Радев от КК относно честността на изборите – от същия човек, който при последните национални избори пропагандираше насилие над журналисти и ликвидиране на политически противници? (Не сме забравили рекламния предизборен клип на партия Възраждане, в който бяха разстрелвани хора.) Въз основа на каква ценностна база Радев води официална консултация за парламентарните избори с компрометиран партиен лидер, който се опитва да осигури руската интервенция в българската политика и институции и заради това носи прозвището „Копейкин“?

Костадинов на протестен митинг рамо до рамо с Корнелия Нинова. Снимка Интернет

БЗНС е обезпокоен, че политически водач с доказано антидемократична идеология и с ограничено електорално влияние може да спомогне за сформирането на мнението на българския президент – призван да представлява единството и интересите на нацията. С подобни срещи на официално ниво Румен Радев ерозира образа на България като пълноправен член на ЕС и на НАТО.

БЗНС апелира да не се допуска следващите избори да бъдат проведени под юмрука на Радев и под натиска на автомата на Копейкин!

БЗНС отдавна алармира демократичната общественост, че се провежда засилена хибридна и открита проруска политика за намеса в българския политически живот, целяща възстановяване на ценностите на обявения за престъпен комунистически режим. В тази стратегия активно се включва и БСП, довела Радев на власт по съвет на стратезите на Кремъл. Припомняме и последния скандален акт по възстановяване на паметната плоча на комунистическите дейци, известни като Петимата от РМС, в столичния квартал „Дианабад“ под егидата на червения кмет на район „Изгрев“. БЗНС оценява този акт като безскрупулен опит за реабилитация на най-кървавия и мрачен период на комунистическия терор, установил властта на БКП в България по волята на СССР. Факт е, че президентът Радев удобно премълча случая, така както никога не се поклони пред Мемориала на жертвите на комунизма.

Предизборен клип на партията на Костадинов „Възраждане“ – разстрел в пленарната зала. Снимка Интернет

Дали с подобни ценности Румен Радев може да гарантира честните избори за български парламент, или така полага идеологическата основа на своя бъдещ партиен и властови проект?

БЗНС призовава българските демократи и цялото общество да бъдат силно критични към стила и практиките на Румен Радев в българската политика и изборния процес!

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html