събота, 4 май 2024 г.

Този луд човек в Белия дом е способен на всичко

Ваня Влашка

Ако сега се питате дали с щурма на Капитолия от метежниците на Тръмп приключи неговото президентство, отговорът е – не още. Защото военната машина на САЩ в момента е поставена под пълна бойна готовност.

Този луд човек в Белия дом е способен на всичко, защото все още притежава всички пълномощия на Commander and Chief (главнокомандващ).

Ако се питате какво точно се случи на 6-ти януари при щурма на Капитолия и защо нямаше никаква реакция в продължение на часове, отговорът вече е ясен: командната верига (Chain of Command), „свещената крава“ на военен език, беше прекъсната едностранно от действащия президент Доналд Тръмп. Пенсионираният генерал от морската пехота Антъни Зини, бивш командир на военния щаб на САЩ, заяви пред Yahoo.com:

„Преди да изпълни каквато и да е заповед, която идва директно от президента Тръмп през следващите 12 дни, председателят на обединеното командване първо ще поиска правна проверка от Конгреса. Дали това наистина е законна заповед“. Всичко това е в резултат от спешните мерки, предприети от Конгреса днес, за да се попречи на Тръмп да има достъп до кодовете за изстрелването на ядрената енергия“.

Снимка от ФБ профила на авторката

Още вчера генерал Джон Кели призова Конгреса за задвижването на 25-та поправка за „незабавно отстраняване на президента Тръмп“ и пълен контрол върху военната област. Тръмп бил ужасно нестабилен и обмислял позоваване на Закона за въстанията и обявяването на военно положение, за да повтори изборите за президент.

„Ако в момента командвате бойна група или военен кораб, вие сте в тотален потрес, защото има всякакви бойни планове, които президентът Тръмп би могъл да изчисти от прахта и да се опита да изпълни, създавайки истинска драма за военните лидери по цялата верига от командване в американската армия“, каза пенсионираният адмирал Чарлз „Стив“ Абат, бивш командир на Шести американски флот. „Президентът Тръмп ясно даде да се разбере, че е човек, за когото отмъщението е дълбока мотивация и това го прави много опасен в оставащите му дни на поста. Страната е изложена на риск “.

Има и други, по-фини начини Тръмп да нанесе трайна вреда на националната сигурност на САЩ през следващите дни. Постоянната опасност в неговия мандат, която тревожeше висшите американски военни и разузнавателни служби, е очевидният му афинитет към диктаторите, особено към руския президент Владимир Путин, както и небрежния му подход към класифицираната информация.

Служителите на разузнаването не са забравили деня през 2017 г., когато Тръмп покани руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик Сергей Кисляк в Овалния кабинет на Белия дом, където сподели с тях високо класифицирани разузнавателни данни. Те си спомнят и скандалната конференция в Хелзинки през 2018 г., където Тръмп публично застана на страната на Путин, отричайки намесата на руските служби в неговите избори за президент, потвърдени обаче от висши служители на американското разузнаване.

„Самият директор на националното разузнаване на Тръмп – Дан Коутс, беше убеден, че Путин има някаква компрометираща информация като лост за въздействие над Тръмп, въпреки че не може да го докаже“, твърди журналистът Боб Удуърд. Въпросът, който занимава в момента военните в САЩ е дали от Овалния кабинет на проваления президент Тръмп продължава да изтича строго секретна информация към предпочитаните му членове от „Клуба на силните мъже“ , т.е. – световноизвестните диктатори. Колкото до „компрометиращите данни“ около Тръмп, с които вероятно разполага Путин, да си припомним „златния душ“ на Тръмп в хотелски апартамент в Москва с участието на елитни руски проститутки, за които се говореше още преди Тръмп да се настани в Белия дом.

Дали това не обяснява факта, че „Фърст лейди“ – Мелания Тръмп, прекара нощите от 4-годишния си престой в Белия дом в отделна спалня от съпруга си. Нечувано досега в историята на Първото семейство на САЩ. И доста често демонстративно отказваше да държи ръката на съпруга си. Каква семейна драма…

Днес почина още една жертва на метежа в Капитолия. Сержант Браян Сикник, на 42 г., ветеран от въздушната национална гвардия на САЩ в Ирак и Афганистан, който е бил служител по сигурността в Конгреса. При сблъсъка с тълпата, нахлула в сградата, някой от привържениците на Тръмп го е нападнал в гръб и ударил по главата с противопожарна помпа. Минути след това сержант Сикник е колабирал. В болницата са открили хематом в мозъка и след часове, прекарани в кома, е починал. Днес в негова памет американското знаме над сградата на Конгреса е свалено на половина.

 

От ФБ профила на авторката. Ваня Влашка е българска журналистка, която от 90-те години живее и работи в Чикаго.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html