събота, 4 май 2024 г.

Радев загрижен за машинния вот

Президентът Румен Радев се срещна с представители на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ като част от поредицата консултации за определяне датата на предстоящия парламентарен вот и организацията за провеждането му.

Не бива да насаждаме недоверие към машинния вот, настоя президентът на срещата. „Ние не трябва да насаждаме недоверие към този машинен вот. Напротив, той трябва да се ползва с голямо доверие и затова ще разчитаме и на извънпарламентарните партии да участват в процеса на проверка и одитиране на машините. И когато се знае, че минимум с контролна извадка може сверен контролния отрязък с електронната партия, аз се надявам, че няма да се стигне до злоупотреби. Но това трябва да бъде ясно разписано в алгоритми, процедури, методики, които към момента още няма посочени“, каза президентът. От 4 години той иска въвеждането на машинно гласуване, което бе премахнато почти навсякъде по света.

Заради неяснотите около доставката на машини за гласуване лидерът на партньорската мрежа Мая Манолова обвини институциите в саботаж: „Честно казано сме шокирани от лицемерието и от пълната абдикация на отговорните институции по отношение на организацията на предстоящия вот. Налице е откровен саботаж. За първи път наблюдаваме такъв откровен саботаж на организацията на честни избори от страна на институции, които са отговорни за тяхното провеждане“, заяви бившата омбудсманка.

От партньорите на Манолова от Отровното трио предложиха активна регистрация преди избори, гласуване по пощата и задължителна ваксинация на членовете на секционните избирателни комисии. Според Румен Радев обаче това би било трудно постижимо особено в малките населени места.

Последната среща бе с ръководството на „Възраждане“. Лидерът на партията Костадин Костадинов подчерта, че е най-добре изборите да се проведат колкото се може по-рано. „Ние подкрепяме датата 28 март, като, разбира се, за да може да бъдат ангажирани голям брой хора, които да излязат, за да може изборният процес да е представителен и да има висока избирателна активност, смятаме, че изборната кампания трябва да протече при възможно най-малко ограничения от всякакъв характер, разбира се, като задължително поставим на първо място здравето и живота на нашите съграждани“, каза Костадинов, един от лидерите на протестите срещу правителството и главния прокурор през лятото.

По-рано в събота Радев се срещна с още две извънпарламентарни формации – с представители на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, който не присъства,  и с председателя на „Да, България” Христо Иванов.

Утре срещите на президента с извънпарламентарни формации продължават. Една от тях ще е с „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов, съобщиха от партията.

След това наред са парламентарните партии ГЕПБ, БСП, ДПС Обединени патриоти и Воля.

Очаква се до края на януари Радев да насрочи с указ дата за провеждане на парламентарните избори.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html