Начало НА ФОКУС Тръмп определи като „отвратително нападение“ щурма на Капитолия

Тръмп определи като „отвратително нападение“ щурма на Капитолия

Все още действащият американски президент Доналд Тръмп определи като „отвратително нападение“ щурма на Капитолия и се закани да накаже виновните за това. Ден след атаката срещу сградата на Американския конгрес от тълпа привърженици, най-вероятно на настоящия президент на САЩ, с искане за отмяна на резултатите от изборите през ноември, Тръмп обяви, че новата администрация ще започне работа на 20 януари, и обеща „мирно и спокойно“ прехвърляне на властта.

На страницата му в Twitter се появи видеосъобщение, в което Тръмп осъди „плячкосването на сградата на Капитолия“:

Бих искал да започна с разглеждането на отвратителната атака срещу Капитолия. Както всички американци, аз съм възмутен от насилието, беззаконието и хаоса. Веднага разположих Националната гвардия и федералните правоохранителни органи, които да обезопасят сградата и да прогонят натрапниците.

Какво още каза Тръмп

  • Америка е и трябва винаги да бъде страна на закона и реда. Демонстрантите, проникнали в Капитолия, оскверниха седалището на американската демокрация.
  • Вие, които участвахте в актове на насилие и унищожение, вие не представлявате страната ни.
  • Вие, които нарушихте закона, вие ще платите.
  • Току-що преминахме през доста тежки избори и емоциите са много, но сега страстите трябва да бъдат охладени и спокойни. Кампанията ми използва всички правни средства, за да оспори резултатите от изборите. Единствената ми цел беше да гарантирам истинността на вота.
  • Сега вече водим борба за защита на американската демокрация. Оставам твърдо убеден, че трябва да реформираме изборното законодателство, за да гарантираме правата на всички избиратели и да гарантираме вяра и доверие във всички бъдещи избори.
  • Новата администрация ще започне своята работа на 20 януари. Сега съм се фокусирал върху осигуряването на мирно, спокойно и плавно предаване на властта.

Тръмп завърши кратката си реч с призив към своите поддръжници:

Знам, че сте разочаровани, но също така искам да знаете, че нашето невероятно пътешествие тепърва започва.

Щурмът на Капитолия, при който загинаха четирима души, накара лидерите на демократите в Сената и Камарата на представителите Чък Шумър и Нанси Пелоси да поискат отстраняване на Тръмп от власт и да заявят, че са готови да започнат процедура и импийчмънт, ако кабинетът и вицепрезидентът Майк Пенс не прибегнат към 25-ата поправка, която е за предаване властта на вицепрезидента, ако президентът стане негоден за изпълняване на длъжностите си. Искания за моментално лишаване от власт на Тръмп се чуха и от редиците на републиканците – нещо, което показва, че във Вашингтон има сериозни притеснения за поведението на президента в последните няколко дни от неговия мандат. Кабинета напуснаха двама министри – на транспорта Илейн Чао и на образованието Бетси ДеВос.

Междувременно все повече въпроси изникват за провала при опитите на органите на реда да предотвратят нахлуването в Конгреса. Появиха се и въпроси как полицията би реагирала, ако протестиращите бяха в по-голямата си част афроамериканци. По време на демонстрации за гражданските права миналата година бе използвана сила в огромен мащаб.