събота, 4 май 2024 г.

Сенатът се събра отново след безредиците

Членовете на двете камари на Конгреса на САЩ отхвърлиха първия опит да се блокира победата на Джо Байдън в изборите за президент. По-рано няколко конгресмени републиканци бяха поискали да се обяви за невалидно преброяването на гласовете от президентските избори, проведени на 3 ноември в щата Аризона. Очаква се такива предложения да бъдат направени и за други щати.

Това се случи след като членовете на Конгреса възобновиха заседанието по потвърждаване на изборните резултати. Работата им беше прекъсната след като привърженици на настоящия президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса. Стигна се до престрелка, при която загина жена. Полицията във Вашингтон съобщи за още три смъртни случая по време на ексцесиите. Задържани са 52 души.

Членовете на Сената и на Камарата на представителите подновиха заседанието си няколко часа след като привържениците на Тръмп бяха изведени от сградата на Конгреса. Те трябва официално да преброят гласовете на Избирателната колегия и така да формализират победата на кандидата на демократите Джо Байдън. Той получи гласовете на 306 електори при необходими 270 за победа. Опонентът му Доналд Тръмп получи 232 гласа.

Няколко сенатори, водени от Джош Хоули от Мисури и Тед Круз от Тексас, както и близо 100 републиканци от Камарата на представителите, обявиха план да оспорят резултатите от редица щати, в които Джо Байдън печели. Очаква се опитите им да не се увенчаят с успех, защото демократите имат мнозинство в долната камара на Конгреса, а и много републиканци се противопоставиха на тези планове.

Първият опит резултатите да бъдат обявени за невалидни беше за щата Аризона, където Джо Байдън спечели. Камарата на представителите отхвърли предложението с 303 на 121 гласа. Контролираният от републиканците Сенат също гласува против с 93 на 6 гласа.

След възобновяването на заседанието участниците коментираха нахлуването на агресивните привърженици на Тръмп в сградата на Конгреса, извършено часове по-рано.

„За онези, които създадоха хаос в нашия Капитолий днес – вие не победихте“, каза вицепрезидентът Майк Пенс, който ръководи заседанието.

Членове на Конгреса и от двете партии реагираха, но сред най-коментираните изказвания беше това на сенатора републиканец Мит Ромни, който директно обвини Доналд Тръмп за безредиците.

„Събираме се заради наранената гордост на един егоист. И възмущението на поддръжниците, които той умишлено дезинформира през последните два месеца, беше подбудено към действие още тази сутрин“, каза Ромни в реч от трибуната на Сената. „Това, което се случи, беше бунт, подбуден от президента на САЩ.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html