Начало МНЕНИЯ АНАЛИЗИ Доналд Тръмп предаде властта на демократите задълго

Доналд Тръмп предаде властта на демократите задълго

„Престъпна тълпа, подстрекавана от Тръмп, щурмува Капитолия“. Под такова заглавие коментира събитията от вчера във Вашингтон „Ню Йорк Таймс“, вестникът, който се смята за най-големия опонент на Доналд Тръмп и неговото управление. В материала изданието изброява основните събития от деня – „най-тъмният момент в историята САЩ“, Конгресът отклонява предложението да се отмени победата на Байдън в Аризона, Туитър банва акаунта на президента на САЩ, жена е убита вътре в сградата на Конгреса, отказани са проверки на резултатите в Мичиган и Пенсилвания, Джорджия избра двама демократи сенатори. Всичко това означава, че Тръмп окончателно е загубил битката за Белия дом.

NYT и преди яростно подкрепяше Джо Байдън и демократите, но за първи в историята си призовава действащият президент да бъде подложен на импийчмънт и да бъде съден за държавна измяна без никакво забавяне. „Тръмп е твърде опасен, за да остане във властта и минута повече“, пише в коментар колумнистът Брет Стивънс. „Тръмп е подпалвач на Америка. Това е човекът, който поднесе клечката кибрит към най-чувствителната материя на нашата република – конституцията. При това положение сенаторите и конгресмените трябва незабавно да връчат властта на Байдън, и още тази вече да започнат процедура по импийчмънт на сегашния президент, да го лишат от власт и да му забранят да заема каквито и да е постове. Оставането му на власт дори още един ден носи опасност за нацията и разрушава репутацията на нашата демокрация. Нападението над Конгреса бе насилие, на което този президент помагаше активно“, пише още Стивънс.

Любопитното е, че и други издания, които далеч не подкрепят демократите и либералите, също се включиха в осъждането на вчерашната атака над американския конгрес. „Уолтстрийт дДжърнъл“ дълго време държеше следното заглавие: „Конгресът провежда дебати, след като протръмповската престъпна тълпа щурмува Капитолия.“ Въпреки това вестникът, който дава поле за изява и на привърженици на Тръмп, не говори за импийчмънт на президента, а по-скоро на концентрацията на власт в ръцете на демократите. В момента партията на Байдън държат контрола върху всички основни институции – президент, Палатата на представителите и Сената. „Истината е, че Тръмп е главният виновник за това. Цената за неговото налудничаво поведение е загубата от републиканците на Сената. Той превърна гласуването в Джорджия за двете места в референдум за собствената си персона. А това трябваше да е гласуване за това искат ли хората демократите да имат пълен контрол върху Конгреса и изпълнителната власт. Но това отиде на втори план, заглушено от поведението и изказванията на Тръмп. Ден след ден той повтаряше, че е станал жертва на измама, без да посочи нито един факт“, пише авторитетното издание.