събота, 4 май 2024 г.

ЕС ще одобри втора ваксина срещу COVID-19

Очаква се Европейската агенция по лекарствата да одобри втора ваксина в Европейския съюз срещу COVID-19 – на американската компания „Moderna“ след тази на „Pfizer“ и „BioNTech“. В редица държави, където вече започна ваксинация на населението срещу коронавируса, отново затягат мерките с цел по-бързото спиране на разпространението на заразата.

В Италия до 15 януари се удължава oбщонационалната карантина. Дотогава остава в сила и забраната за придвижване между 20-те области, освен по работа и здравословни или други неотложни причини. Магазини и заведения работят до 18 ч, вечерният час от 22 до 5 сутринта остава в сила.

Германия удължи до 31 януари противоепидемичните мерки, които ще бъдат и допълнително затегнати. Ще се изискват два теста за влизащите от определяни като рискови страни – единият при самото пристигане, а вторият след 5 дни карантина. Ако и двата са отрицателни – карантината отпада.

Случаите на коронавирус в САЩ са вече над 21 милиона, според данните на университета „Джонс Хопкинс“. Съединените щати са на първо място по брой на заразените с коронавирус и по брой на смъртните случаи от коронавирус в света. Американските власти съобщиха, че на територията на три щата – Калифорния, Колорадо и Флорида, са регистрирани случаи на заразяване и с новия щам, който се появи първоначално във Великобритания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html