събота, 4 май 2024 г.

Редуваме дистанционно с присъствено обучение

При необходимост ще се редуват дистанционна с присъствена форма на обучение в училищата, каза пред bТВ заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Според нея тази седмица е важна и ще се наблюдава динамиката на заболяването, а след 18 януари ще се разглежда въпросът за връщането на по-големите ученици в училищата. Децата до 11 години не разпространяват толкова активно коронавируса, а рискът в училище е контролиран, подчерта тя.

В последните публикации се излага тезата, че учениците, които са до 11 години, не представляват риск за възрастните, с които живеят, с които общуват. Т.е. рискът е изключително минимален, те са и безсимптомни преносители. Да, дистанционното обучение е една изключително добра алтернатива, но не може да замени присъственото обучение и най-вече ролята на учителя. А ние сме готови във всеки един момент да превключим, коментира Михайлова.

Училищата вече отвориха врати за учениците от 1-ви до 4-ти клас. Възстановен е и присъственият процес в детските градини и яслите. Заради притеснения, свързани с коронавируса, не всички родители ще пратят децата си на училище, детска градина или ясла. Директорите на училища коментираха, че осигуряването на безопасна присъствена учебна среда в момента е улеснено заради факта, че в клас се връщат само една трета от учениците.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html