събота, 4 май 2024 г.

Нови 25 хиляди дози от ваксината на „Pfizer“ пристигнаха у нас

Нови 25 хиляди дози от ваксината срещу COVID-19 на компаниите „Pfizer“ и „BioNTech“ пристигнаха тази сутрин в София и по-късно през деня ще бъдат разпространени в пет района на страната, а оттам разпределени от регионалните здравни инспекции, обяви министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Ваксините ще тръгнат по два приоритетни лъча – София-Пловдив-Бургас и Варна – Велико Търново.

Доставката от около 25 хиляди дози от ваксината е втората за страната, след като на 26 декември у нас пристигнаха почти 10 хиляди. С тях ще продължи ваксинацията на желаещите от първата фаза лекари и медицински персонал. До седмица ще започне и втората фаза на ваксинацията, в която попадат персоналът в домовете за социални услуги, както и учителите.

Ваксините ще бъдат разпределени за регионалните здравни инспекции в страната, обясни по-рано доцент Ангел Кунчев. Те ще бъдат разпратени във вътрешността на страната с автомобили, така че всички РЗИ-та да получат по разпределение дозите и да продължи обхващането на населението.

В средата на месец януари се очаква у нас да пристигнат още 35 хиляди дози от ваксината.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html