събота, 4 май 2024 г.

Лошото време пречи на спасителната операция в Стара планина

Заради прогнозите за лошо време все още не е ясно дали ще бъде подновена акцията на планинските спасители в Стара планина за сваляне на тялото на загиналия в събота под връх Жълтец 45-годишен турист от Варна. Спасителите от Карлово, Сопот и Калофер прекратиха операцията заради ураганен вятър и гъста мъгла.

Мъжът загина, пропадайки на 300 метра по заледен склон при преход от връх Ботев към хижа „Добрила“. Усилията на планинските спасители да свалят тялото от заслон „Ботев“ се провалиха заради лошото време. В заслона са още спътникът на загиналия мъж и други двама туристи от Сопот, които също не могат да се приберат заради лошото време. Тримата туристи са в добро здраве, имат храна и всичко необходимо, за да останат там до подобряване на метеорологичните условия.

Ръководителят на планинската спасителна служба в Карлово Петър Манолов, който участва в акцията, поясни, че все още не е ясно кога тя ще бъде подновена:

Ще изчакаме просто по-добро време, поне добра видимост. Температурите не бяха толкова ниски, минус 4-5 градуса, не е нещо драматично, но вятърът е много силен и гъстата мъгла. Видимостта е почти нулева. Просто ни е необходимо време за са свършим работа, защото теренът е много тежък. В това време никой не бива да рискува да тръгва никъде да се прибира, защото горе е ужасно времето, коментира Манолов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html