събота, 4 май 2024 г.

КГБ на Беларус обсъжда убийството на критици на Лукашенко (аудио)

Зданието на беларуския КГБ в Минск

В мрежата се появиха записи, на които се чува как бившият председател на КГБ на Беларус Вадим Зайцев обсъжда с двама началници на антитерористичното подразделение „Алфа“ убийството на критици на президента Александър Лукашенко. Чуват се имената на журналиста Павел Шереметя, който бе убит през 2016 година в Киев. Той бе взривен в автомобила си в центъра на украинската столица. 24-минутния запис бе публикуван от сайта EUobserver.

Според изданието, записът е направен през април 2012 година и е предаден в Брюксел от бившия служител на беларуските специални служби Игор Макар. На записите офицерите обсъждат как да бъдат ликвидирани хората, които от Германия критикуват режима на Лукашенко. Освен Шереметя, става въпрос за още трима противници на сегашния президент на бившата съветска република. В записа ясно се чуват думите на Зайцев: „Президентът очаква ясен план“ и „трябва да се провокира взрив, пожар или директно убийство“. „За Шереметя трябва да се работи. Писнало ни е от него. Ще направим така, че този плъх да не могат да го съберат“, казва още шефът на КГБ.

Това е втори пореден запис, свързан с репресии срещу противници на Лукашенко. Преди няколко месеца изтекоха записи, в които вътрешният министър на Беларус Юри Караев заповядва в затвора да бъде хвърлен Сергей Тихановски – известен опозиционен блогер и съпруг на кандидата за президент Светлана Тихановская.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html