събота, 4 май 2024 г.

Най-възрастният човек на планетата днес празнува 118-и рожден ден

Японката Кане Танака, която понастоящем е най-възрастният човек в света, отбеляза днес своя 118-и рожден ден, съобщи тв канал Ен Ейч Кей, цитиран от ТАСС.

Заради коронавирусната епидемия Танака рядко се среща със своите роднини и затова те бе поздравена за празника с песен, изпълнена от служителите в старопиталището, където пребивава, предаде БТА.

По данни на Книгата за рекордите на Гинес абсолютният рекорд за продължителност на живота се държи от французойката Жана Калман. В деня на смъртта си през август 1997 г. тя е била на 122 години и 164 дни.

През есента на миналата години японските власти обявиха, че броят на столетниците в страната за пръв път надхвърля 80 хиляди. Преобладаващата част от тях – 88 процента – са били жени.

Припомняме, че Танака е роден на 2 януари 1903 г. в село Казуки (сега Фукуока ), Фукуока . Кане е седмото от осемте деца на Кумакичи и Кума Ота. Тя е недоносено бебе и кърмена от местна медицинска сестра.

Кане Танака се жени за Хидео Танака на 6 януари 1922 г. Те има 4 свои деца и едно осиновено. По време на Втората световна война Кане работи със съпруга си в магазин за продажба на оризови сладкиши и юфка. Нейният син Нобуо е взет в плен от Съветите , но е освободен през 1947 г. На 46-годишна възраст Кане побеждава рак на панкреаса . Тя се пенсионира на 63години. През 70-те години тя посеава Съединените щати , където живеят няколко нейни племенници.

На 103 години Танака е диагностицирана с рак на дебелото черво , но тя успява да преодолее болестта отново . Нейният син написа книга за Кане, когато тя беше на 107 години. Танака вярва, че тайната на дълголетието й е семейството, вярата, здравословният сън и диетата.

Към 2018 г. Кане Танака живее в префектура Фукуока . На 115-годишна възраст тя се движи с проходилка и живее в старчески дом. Тя обича да пише поезия и да си спомня пътуванията си до САЩ. Радва се на калиграфия. На въпрос колко време иска да живее, тя отговори, че иска да живее още 5 години.

На 22 юли 2018 г., след смъртта на своя сънародник Чийо Мияко , Кейн Танака стана най-старият жив човек.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html