събота, 4 май 2024 г.

Жестоко, но ефективно … Как Северна Корея се справя с COVID-19

Доколко е вярно, че Северна Корея успява да се предпази от коронавируса? Има ли  проблем в страната или властите го крият? Отговорите на тези въпроси даде пред Правда Евгений Ким, главен изследовател в Центъра за корейски изследвания към Института за далекоизточните въпроси на Руската академия на науките.

Положението в Северна Корея всъщност е много спокойно. Освен това там бяха взети много сериозни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Само да припомня заповедта, издадена през септември – по всички, които се опитват да преминат границата, военните да откриват огън и да ги разстрелват. По време на Корейската война от 1950-1953 година Северна Корея и някои международни обществени организации заявиха, че американците са използвали бактериологично оръжие срещу Пхенян – изпращали са в страната хора, заразени с болестта. През октомври един от дезертьорите, който избяга от затвора в Южна Корея преди 3 години и след това се завърна в Северна Корея, граничните служби го пропуснаха. Тогава шефът на Комитета за държавна сигурност, на който е подчинена граничната служба, беше уволнен. И Пхенян беше в карантина за един месец. След това и инцидентът, който се случи с офицер от бреговата охрана, който се опита да влезе в Северна Корея на някакъв сал и когато севернокорейска гранична патрулна лодка се приближи и започна да го разпитва, беше застрелян. Сега Северна Корея затвори всичките си граници. И не искат да приемат никакви бежанци, нито дори дезертьори. Страната не е готова да се бори с коронавируса, въпреки че има лекарства, които по принцип биха могли да помогнат при лечението на тези хора.

Наскоро академик Гинзбург обясни на Владимир Путин защо в едно семейство някои от хората се разболяват, а други изобщо не се заразяват. Дори мога да дам пример с едни мои познати, които живеят в едностаен апартамент, мъжът стигна до 50% увреждане на белите дробове, а съпругата му и синът му са абсолютно здрави …

– Да, да. Селективността на тази инфекция смущава много специалисти. Особено в контекста на санкциите, в които доставката на лекарства в Северна Корея е забранена, и властите трябва по някакъв начин да защитят населението си. Ръководството на Северна Корея прави всичко възможно, което може да се направи тази ситуация и за не бих ги осъдил, ако се стига до някои ексцесии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html