понеделник, 29 април 2024 г.

Строят кула, за да гледат кой гори гуми и кабели

24-метрова противопожарна кула ще следи за нерегламентирано горене на гуми и опасни отпадъци в София. Тя ще бъде изградена в най-високата точка на „Красна поляна“, който е един от най-рисковите райони, където се горят гуми, кабели и отпадъци. Заради мръсния въздух в София хората излизаха няколко пъти на протести, а неведнъж столицата беше най-мръсният град в света в различни изследвания.

Пет камери ще бъдат монтирани на 24-метровата кула и ще може да се спре поне нерегламентираното горене на отпадъци. При всяко едно нерегламентирано горене на гуми, на боклуци, което се случва в този район на „Красна поляна“, кулата ще го засича и ще подава сигнал към аварийната служба на Общината, към пожарната, към полицията и към Столичния инспекторат. На кулата ще се сложат и съоръжения за измерване на чистотата на въздуха, за да се получават данни за анализ.

Според протестиращите срещу мръсния въздух няма мярка, която да изчисти въздуха толкова бързо, защото няма как да бъдат свалени хората от автомобилите, нито има как 50 хиляди домакинства да спрат да се отопляват на твърдо битово гориво.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html