понеделник, 29 април 2024 г.

Какви рискове крие ваксината на Pfizer

Първите ваксини на "Пфайзер" вече пътуват към Европа

Британската агенция за регулиране на здравните продукти MHRA алармира ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтек“ да не се поставя на хора, които в миналото са имали значителни алергични реакции към лекарства, храни и други ваксини. Причината е, че още през първия ден от имунизационната кампания във Великобритания двама души с предхождащи алергии са показали признаци на най-тежката й форма – анафилактичен шок, но са се възстановили. Реакцията е животозастрашаваща, защото кръвното се понижава критично и органите не получават достатъчно кислород. А

бързо развиващият се оток стеснява дихателните пътища

и дишането се затруднява. Паралелно се появяват аритмии, възможно е повръщане и драматични обриви. Анафилаксия може да възникне след излагане на алергени от различни източници, включително храна, ухапване от насекоми, лекарства.

Подобно състояние към някоя от съставките на ваксината е изключително рядка. Но колко често се случва все пак? Имат ли значение възрастта и полът?

Ориентировъчни отговори може да се търсят в най-мащабното до момента проучване. То е от 2015 г. и е на базата на над 25 милиона поставени дози ваксини на деца и възрастни в САЩ. Публикувани са в изданието на Американската академия по алергия, астма и имунология и сочат нисък риск в сравнение с ползите. Взети са предвид медицинските истории на 25 173 965 ваксинации от януари 2009 г. до декември 2011 г. и са отделени потенциалните случаи на анафилаксия. На тази база са потвърдени 33 случая на опасното състояние или 1,31 на милион дози комбинирани ваксини. Честотата не варира значително според възрастта, но се среща по-често при жени.

Появата на симптомите е в рамките на първите 30 минути до 24 часа.

Освен алергия ваксината може да предизвика зачервяване и болезненост на мястото на убождането, треска, отпадналост. Според станалите известни данни от проучването на „Пфайзер“ участниците са съобщавали и за главоболие и студени тръпки. Според имунолога д-р Цветелина Великова страничните ефекти се срещат при 3-4% от ваксинираните, но преминават обикновено за 1-2 дни. Не са регистрирани по-сериозни реакции в рамките на проучванията досега, категорична е специалистката. Ваксината, която ще пристигне в България, е т.нар. базирана на РНК. Идеята е в организма да се внесе инструкция

как ние да произведем част от най-важните антигени

срещу вируса – т.нар. шипчест протеин. Тази информация се превръща в белтък, а РНК се разгражда и имунната система има възможност да изгради имунен отговор срещу вируса, без да се е срещала с него, обясни д-р Великова. Ваксинацията не е препоръчителна за бременни, кърмещи и малки деца. Теоретичните рискове са малко, но те не могат да бъдат изключени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html